АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Качеството на хляба е проблем за България
В условията на пазарна икономика не може да се говори за криза за хляб или хлебно зърно, заяви председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов по БНР. „Единствените проблеми, които можем да дискутираме, това е основно качеството на българското зърно за хлебни изделия и нуждата от внос или липсата на такава нужда“, каза Попов и увери, че цените на хляба са стабилни и в близко бъдеще няма да се променят.
Той обаче алармира, че сивата икономика в бранша е почти 50 на сто: „Просто трябва да се хване цялата верига зърно-брашно-хляб, защото огромните измами тръгват от реализацията на зърното и преработката му в брашно, защото не може България да консумира 900-950 хил. тона брашно, от Националната служба по зърно да констатират, че за миналата година продаденото с фактури брашно е 400 хил. тона.
Значи това брашно всъщност е двигателят на тази сива икономика в бранша, защото ако хлебопроизводителят няма откъде да си купи брашно без фактура и без какъвто и да било документ за произход много трудно ще може да реализира обороти, които са без документ."
Tweet |
|