EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Кипър отхвърли руската газова "Итера"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър отхвърли руската газова "Итера"

mail15:30 | 09.09.2013прегледи 507 коментарикоментари 0


Кипърските държавни енергийни оператори са отхвърлили предложение на руската компания "Итера" за временни доставки на природен газ за производство на електроенергия на острова. Това съобщи министърът на енергетиката, търговията, промишлеността и туризма Йоргос Лакотрипис след съвещание с президента на Кипър
Никос Анастасиадис, предаде ИТАР-ТАСС. Лакотрипис каза, че държавната газова компания DEFA е оценила предложението на "Итера" като неизгодно, а нейното заключение е било подкрепено и от регулатора CERA.
В момента Кипър е единствената държава в ЕС, която произвежда електроенергия, като използва мазут и дизелово гориво. ЕС иска от Кипър, където тарифите за електроенергия са най-високите, да премине към по-екологичния и изгоден природен газ. Затова правителството търси доставчици на природен газ за ограничен срок - до 2019 г. или 2020 г., когато кипърските власти смятат, че ще започнат добив и доставки на синьо гориво от откритите през 2011 г. в кипърския шелф залежи.
Председателката на DEFA Елени Василиаду заяви пред съвета на директорите на компанията, че разглежда следващи стъпки по въпроса за временните доставки. По думите й сегашната тръжна процедура няма да бъде спряна и работата с потенциалните доставчици ще продължи.
"Итера" бе обявена през юни за победител в търга и въпреки решението за отхвърляне на предложението на руската компания, преговорите с нея не са прекратени. Предполага се, че преговорите може да отбележат напредък, ако руската компания направи по-изгодно предложение, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това е третият търг за доставка на природен газ за Кипър от 2007 г. насам. "Итера" първоначално предложи 16 долара за един милион BTU (British Thermal Unit - британска единица за измерване на енергия), а миналата неделя намали цената до 14,75 долара. Според експерти, цитирани от в. "Сайпръс мейл" едва ли някой от доставчиците ще може да удовлетвори исканията на кипърските енергийни компании. Обявявайки че цената на "Итера" е неизгодна за Кипър, макар че редица аналитични изследвания на независими експерти сочат точно обратното, държавната електрическа компания отказва да разкрие методиката за изчисляване на цената за производство на електроенергия с използване на мазут, което прави процеса непрозрачен, посочва ИТАР-ТАСС.

 


Тагове: Кипър, Итера
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg