EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Кипър с ултиматум за офшорно газово находище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър с ултиматум за офшорно газово находище

mail18:10 | 28.08.2024прегледи 509 коментарикоментари 0


Израелската компания „Ню Мед“, която заедно с „Шеврон“ и „Шел“ участва в управлението на находището на природен газ „Афродита“ в кипърската изключителна икономическа зона, е уведомила фондовата борса в Тел Авив, че министърът на енергетиката на Кипър Йоргос Папанастасиу е изпратил писмо до трите компании, в коeто ги уведомява, че са нарушили ревизирания концесионен договор от 2019 г. и са длъжни в рамките на три месеца да отстранят нередностите, съобщи кипърското издание „Филелефтерос“.

Според „Филелефтерос“ вероятно нарушението на договора е свързано със закъснение от страна на консорциума да представи подробно техническо-икономическо проучване (FEED), на което да се базира бъдещото инвестиционно решение (FID) за експлоатация на находището.

В писмото си Папанастасиу е предупредил, че ако нарушенията не бъдат отстранени, Република Кипър ще има право да отмени концесията и да отнеме от трите компании правото да експлоатират находището „Афродита“.

В съобщението на „Ню Мед“ (бивша „Делек“) до борсата се казва, че консорциумът има намерение в близките дни да внесе в кипърското правителство за одобрение актуализиран план за развитие на находището.

Находището „Афродита“ беше открито през 2011 г. и се смята, че в него има залежи от около 100 млрд. куб. м природен газ./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg