EUR 1.9558
USD 1.9014
CHF 2.0853
GBP 2.3450
CNY 2.5935
you tube
mobile version

Киселото мляко - храната на българите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Киселото мляко - храната на българите

mail11:30 | 04.08.2014прегледи 669 коментарикоментари 0


Киселото мляко е храната на българина, то е необходимо и незаменимо, коментира в интервю за БТА докторът на биологическите науки инж. Петра Величкова, специалист-микробиолог. Стремежът към здравословно хранене през последните години дава много положителни ефекти както върху информираността на потребителите, така и върху коректността на производителите, посочи експертът. Киселото мляко има антиканцерогенно действие, хипохолестеролово, даже липедемично действие, т.е. смила мазнините, намалява теглото и ред други благоприятни ефекти, уточни инж. Величкова. Преди сто години българите са били най-дълголетната нация. На 1 млн. души тогава са се падали 1600 столетници.

Млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека, те са изключително вкусни и са неизменна част от националната ни кухня от векове, отбеляза експертът. За качеството на млякото, практиките на млекопреработвателите и за въпросите на потребителите специално за БТА отговори инж. Петра Величкова. В сферата на млекопреработването специалистът е от 1954 г., откогато датира промишленото производство на кисело мляко, автор е на десетки публикации за млечни продукти, участва в проектирането на повече от 30 мандри в цялата страна (сред които първите три мандри, одобрени за износ на продукцията им за Европейския съюз).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 2155