АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Киселото мляко - храната на българите
Киселото мляко е храната на българина, то е необходимо и незаменимо, коментира в интервю за БТА докторът на биологическите науки инж. Петра Величкова, специалист-микробиолог. Стремежът към здравословно хранене през последните години дава много положителни ефекти както върху информираността на потребителите, така и върху коректността на производителите, посочи експертът. Киселото мляко има антиканцерогенно действие, хипохолестеролово, даже липедемично действие, т.е. смила мазнините, намалява теглото и ред други благоприятни ефекти, уточни инж. Величкова. Преди сто години българите са били най-дълголетната нация. На 1 млн. души тогава са се падали 1600 столетници.
Млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека, те са изключително вкусни и са неизменна част от националната ни кухня от векове, отбеляза експертът. За качеството на млякото, практиките на млекопреработвателите и за въпросите на потребителите специално за БТА отговори инж. Петра Величкова. В сферата на млекопреработването специалистът е от 1954 г., откогато датира промишленото производство на кисело мляко, автор е на десетки публикации за млечни продукти, участва в проектирането на повече от 30 мандри в цялата страна (сред които първите три мандри, одобрени за износ на продукцията им за Европейския съюз).
Tweet |
|