EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Китай: Износът и вносът растат бавно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Износът и вносът растат бавно

mail16:35 | 17.10.2024прегледи 118 коментарикоментари 0


Китайският износ през септември расте с 2,4 на сто на годишна база в доларово изражения, докато вносът се увеличава с едва 0,3 на сто, сочат митнически данни, цитирани от Си Ен Би Си. Ръстът и на износа, и вноса са много под очакваните.

Очакванията бяха за ръст на износа с 6 на сто, според проучване на Ройтерс. Дори и това би било забавяне спрямо отчетения през август ръст от 8,7 на сто. Прогнозата за вноса беше за ръст от 0,9 на сто, или с малко повече от регистрираните 0,5 на сто през август.

Доскоро износът беше едва от малкото "светлини" в китайската икономика, която страда от спад на потреблението и срив в сектора на недвижимите имоти.

През септември китайската основна инфлация, който изключва цените на храните и енергията, се покачва с 0,1 на сто, което е най-ниското ниво на растеж от февруари 2021 г., по данни на "Уинд информейшън" (Wind Information). Цените, свързани с туризма, спадат с 2,1 на сто на годишна база въпреки празничните дни.

В петък Националната статистическа служба ще публикува данни за растежа на БВП през третото тримесечие, както и за продажбите на дребно, промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи.

За периода януари-септември 2024 г. вносът и износът на стоки в Китай отчита увеличение с 5,3% в сравнение със същия период на миналата година.

Според официалните данни на китайските митници, през първите три тримесечия на годината международната търговия със стоки достига 32,33 трилиона юана, което е увеличение от 5,3% в сравнение със същия период на миналата година. Износът е 18,62 трилиона юана, с ръст от 6,2%, а вносът е 13,71 трилиона, което представлява увеличение от 4,1%.

Стабилният растеж на вноса и износа на Китай е резултат от увеличеното търсене. Възстановяването на външното търсене предоставя благоприятни условия за китайския износ. През първите три тримесечия износът към Европа, САЩ и Япония се увеличава с 4,2%, а към АСЕАН и Латинска Америка – с 12,3% и 13,7% съответно.

Вътрешният потребителски пазар на страната също расте стабилно, благодарение на положителното развитие на индустриалното производство тази година. През същия период търговията между Китай и над 160 страни и региони се увеличава.

Вносът и износът с държавите, участващи в инициативата „Един пояс, един път“, достигат 15,21 трилиона юана, което е ръст от 6,3% в сравнение с миналата година. Вносът и износът към ЕС възлизат на 4,18 трилиона юана, с увеличение от 0,9%, а към САЩ – 3,59 трилиона юана, с ръст от 4,2%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg