АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Китай намалява изхвърлените храни
Китай обяви план за действие за намаляване на загубите и отпадъците от храна, с цел изграждане на по-устойчива дългосрочна система до края на 2027 г. Планът включва ключови задачи като повишаване на националната осведоменост за пестене на храна и ангажиране на ресторантьорския сектор в тази инициатива, съобщава радио Китай.
До 2027 г. загубите на зърно и храна по време на производство, съхранение, транспорт и преработка ще бъдат под средните международни нива. Същевременно, отпадъците от храна на глава от населението в ресторанти, общи столови на местно ниво, училища и предприятия ще бъдат значително намалени.
През последните три години Китай засилва усилията за намаляване за количеството зърно, което се губи при прибиране на реколтата, както и на храната, която се изхвърля в цялата страна. Мерките са част от широк план за действие за опазване на хранителните ресурси, обясни правителството, цитирано от Reuters.
Втората по големина икономика в света стартира голяма кампания срещу разхищаването на храна миналата година, ръководена от президента Си Дзинпин. Това се случи на фона на нарастващите притеснения за сигурността и бъдещите наличности по време на пандемията от COVID-19.
Усилията, които са положени до момента за преустановяване на разхищението на храна и за нейното запазване, дават добри резултати. Има обаче какво още да се направи – например като се изгради „висококачествена, по-ефективна и по-устойчива национална система за гарантиране сигурността на храната“, се посочва в плана на правителството, който е публикуван на сайта на ведомството.
В него се казва, че ще се заложат стандарти за по-висок клас семена, насърчавайки производството на високоустойчиви сортове култури. Също така, че ще се въведе нова технология за прецизно засаждане на пшеница, както и интелигентни комбайни. Пекин ще започне да предлага и субсидии за оборудване за сушене на зърно, за да намали загубите след прибиране на реколтата.
Транспортният и преработвателният сектор също са включени в плана, като следва да бъдат въведени по-строги мерки за товар, транспорт и съхранение на храната. Секторът на фуражите се насърчава да използва повече заместители на царевица и соево брашно, като също така намали нивата на протеини в съответствие с инициативата.
Секторът за обществено хранене, училищата и правителствените ведомства трябва да продължат да управляват порциите си с храна и да избягват разточително поведение“, добавя правителството.
Количеството храна, изхвърлена по веригата за доставки, е потресаващо. Само през 2021 г. ЕС например е генерирал 58,4 милиона тона хранителни отпадъци (включително годни и негодни за консумация части), което съответства на около 131 килограма храна на глава от населението годишно.
Изчислено е, че около 10 на сто от храните, предоставени на потребителите в ЕС (на дребно, хранителни услуги и домакинства), могат да бъдат изхвърлени (Евростат). В същото време над 37 милиона души не могат да си позволят качествено хранене всеки втори ден, според данни на Евростат от 2023 г.
Tweet |
|