EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Китай: Силен ръст на промишлената активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Силен ръст на промишлената активност

mail18:01 | 04.10.2017прегледи 10346 коментарикоментари 0


През септември промишлената активност в Китай се ускори до 5-годишен връх, тъй като предприятията увеличиха тяхното производство, за да се възползват от силното търсене и високите цени, показват данни на официалната статистика на страната. Тези данни вероятно ще отслабят притесненията за забавяне на втората по сила икономика в света малко преди ключовият конгрес на управляващата китайска Комунистическа партия, който ще се проведе към средата на октомври.

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор на Китай, нарасна през септември до 52,4 пункта от 51,7 пункта през август, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за слабо негово понижение до 51,6 пункта. Това представлява най-високо ниво на индекса от април 2012-а година насам, като в същото той време промишленият индекс остава стабилно над важното ниво от 50 пункта (водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността) за 14-и пореден месец.

Ускоряването на промишлената активност се дължи на подобряване на всички по-важни компоненти -  на производството, на новите поръчки и на цените на изхода на предприятията, като всички те нарастват през септември до най-високи нива от поне година насам.

В същото време китайките промишлени предприятията отчитат и най-добри печалби от години насам благодарение на правителствените разходи за инфраструктура, силният жилищен пазар, по-високите производствени цени и сигналите за възстановяване на износа. Китайската статистика отчете ръст от 24% на годишна база на индустриалните печалби през август след повишение с 16,5% месец по-рано.

Ускоряването на промишлената активност през септември обаче се наблюдава главно при големите индустриални предприятия, където съответният PMI индекс нарасна до 53,8 пункта, докато аналогичният индекс за малките предприятия, макар също да бележи подобрение, все още остава на негативна територия от 49,4 пункта (под важното ниво от 50 пункта).

Солиден ръст до 55,4 пункта от 53,4 пункта през август бележи и индексът PMI извън промишлената сфера благодарение на нов подем на строителната сфера, като съответният подиндекс скочи до 61,1 пункта от 58,0 пункта месец по-рано. Трябва да се има предвид, че непромишленият индекс включва търговията на дребно, авиацията, пазарите на недвижими имоти и строителния сектор.

За разлика от данните на официалната китайска статистика, аналогичното частно проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit отчете влошаване на промишления PMI индекс до 51,0 пункта през септември от 51,6 пункта през август при очаквания за по-скромно понижение до 51,5 пункта в резултат най-вече на забавяне на растежа на новите промишлени поръчки. Въпреки това понижение, промишленият PMI индекс остава за четвърти пореден месец над важното ниво от 50,0 пункта.

Днешните смесени до добри данни са факт само дни преди предстоящия в средата на октомври Конгрес на Комунистическата партия на Китай, който се провежда веднъж на всеки пет години. На този важен форум се очаква да бъдат назначени нови политически лидери и да бъдат представени ключовите политически и икономически инициативи на правителството.

Междувременно Централната банка на Китай обяви, че понижава нивото на минималните задължителни резерви на търговските банки, държани при нея, което да помогне за подобряване на кредитирането на малките и средните по размер компании в страната. По-ниските нива на минималните банкови задължителни резерви ще влязат в сила през 2018-а година, като това ще се отнася за 90% от градските търговски банки и за 95% от провинциалните кредитори. Намаляването на минималните задължителни резерви ще варира между 0,5% и 1,5% в зависимост от обемите на банковия бизнес, отнасящ се до предоставянето на заеми на по-малките фирми и на земеделските кредитополучатели.

източник:БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg