EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Китай скастри българските земеделци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай скастри българските земеделци

mail08:05 | 17.09.2013прегледи 1425 коментарикоментари 0


България е предложила на Китай да изнася в страната редица селскостопански продукти, като сухо мляко и млечни продукти, птиче, свинско и телешко месо и техните субпродукти, билки, масла, мед, детски храни и консерви. „Готови сме да инициираме и да участваме в редица съвместни проекти, като изграждане на мощности за производство на фуражи и хранителни смески например“, отбеляза още земеделският министър Греков, който бе на посещение в Китай.
Китайският зам.-министър Нию Дун отбеляза, че китайското правителство подкрепя вноса на българска земеделска продукция. „Китай има желание да внася много повече млечни продукти, етерични масла, вина, зърнени култури и други земеделски стоки от България. Страната ви е позната, като производител на качествена продукция, а земеделската търговия има нужда от държавна подкрепа. Китай може да се ангажира с такава подкрепа“, категоричен е зам.-министърът.
Той обаче заяви, че за да могат българските стоки да бъдат разпознаваеми на китайския пазар се нуждаят от добра реклама и редовни доставки. „Не бива българските компании да идват тук за една или две години, а след това да липсват редовни доставки. Това прекъсва нишката, а пазарът ни се нуждае от регулярност на доставките“, обясни зам.-министър Ниу Дун. Той отбеляза още, че е добре българските компании търгуващи със земеделска продукция да открият в Китай свои представителства и да участват в китайските земеделски изложения.

Впрочем този факт призна и министър Бобева във Варна. Тя коментира, че основният проблем на българския износ е, че пазарите, на които сме търсени и бихме могли да реализираме продукция, искат
по-големи количества, които ние в рамките на малките и средните предприятия не можем да осъществим. Тя обясни, че по тази причина една от важните насоки на политиката на това правителство е да съдейства първо за пробиви на нови пазари и второ - да организира и да подпомогне фирмите, които изнасят.
Първият опит ще бъде направен с компаниите при питейните минерални води. Идната седмица имаме среща с тях, посочи Бобева. Тя допълни, че след това ще се направи опит и в други сектори да се подпомогнат фирмите да изнасят успешно, като групират износа си в чужбина. Според нея това дава и тласък за развитието на нови производства. По отношение на питейните води, ако има добър износ и пазар, на които да се изнася, това ще даде възможност и на съвсем малките концесионери, смята вицепремиерът По думите й сега тези извори не се концесионират. Идеята е с по-активен износ да насърчим концесионирането на малките извори, обясни тя.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg