EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Китай удари по европейското бренди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай удари по европейското бренди

mail08:30 | 15.10.2024прегледи 247 коментарикоментари 0


Както вече бе съобщено Китай въведе нови антидъмпингови мерки срещу вноса на бренди от ЕС, съобщи министерството на търговията в Пекин, цитирано от Ройтерс. По същество Китай ще изисква от компаниите да внасят пълна митническа гаранция под формата на депозит за целия внос, който осъществяват, посочва Франс прес.

Решението е своебразен отговор на приетите миналия петък допълнителни мита върху вноса на китайски електромобили в ЕС, допълва агенцията.

Франция ще работи заедно с ЕС и ще заведе дело в Световната търговска организация (СТО) срещу решението на Китай да наложи мита върху вноса на европейско бренди, заяви френският министър на търговията Софи Примас.

"Китайското решение изглежда като ответна мярка на разследването от страна на Европейската комисия на субсидиите за електромобили, произвеждани в Китай. Такава ответна мярка е неприемлива и е в пълно противоречие с международните търговски правила", заяви Примас.

По думите й нищо не оправдава налагането на въпросните мита, което освен това противоречи с обещанията на китайския президент Си Цзинпин, отправени по време на скорошната му визита във Франция.

Антидъмпинговите мерки, наложени от Китай върху европейското бренди, са "законна търговска оздравителна мярка", обяви китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Мярката идва броени дни, след като ЕС наложи допълнителни мита върху вноса на електромобили от Китай, и ще засегне сериозно марки като "Хенеси" (Hennessy) и "Реми Мартен" (Remy Martin).

Китайското търговско министерство посочи, че антидъмпингово разследване е установило, че вносът на бренди от ЕС заплашва да нанесе "съществени щети" на местното производство.

Мистерството обяви, че европейските мерки срещу китайските електромобили "нямат сериозна фактическа и правна база" и "сериозно нарушават" правилата на Световната търговска организация (СТО).

Още ден по-рано китайското търговско министерство намекна, че може да се стигне до подобна мярка и срещу вноса на свинско месо от ЕС, след като посочи, че разследването за дъмпинг и незаконни субсидии ще приключи с "обективни и справедливи решения".

Пекин освен това обмисля да увеличи митата и на превозните средства с големи двигатели, което би засегнало сериозно германските производители. Германският износ на машини с двигатели с обем 2,5 литра и повече през миналата година достигна оборот от над 1 милиард евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg