EUR 1.9558
USD 1.7568
CHF 2.0721
GBP 2.3502
CNY 2.4982
you tube
mobile version

Китайската централна банка с нов пакет мерки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската централна банка с нов пакет мерки

mail13:50 | 25.09.2024прегледи 80 коментарикоментари 0


Китайската централна банка днес обяви пакет от мерки в подкрепа на отслабващата икономика на страната, определян като най-големият от времето на пандемията от КОВИД-19, предаде Ройтерс. 

Предвижда се да бъдат намалени лихвените проценти по отпуснати вече кредити за придобиване на недвижими имоти. Това обяви управителят на Китайската народна банка (People's Bank of China) Пан Гуншън, цитиран от ДПА. 

Задължителните минимални резерви на банките в Китай ще бъдат намалени с 0,5 процентни пункта, посочи още Пан Гуншън. По този начин ще бъде осигурена допълнителна ликвидност за финансовата система на страната, в размер на 1 трилион юана (142,1 млрд. долара). 

Мерките, обявени от централната банка в Пекин, са пореден опит на китайските власти да възстановят доверието във втората по големина икономика в света на фона на поредица от разочароващи данни за нейното развитие, отбелязват анализатори. Те поставят под въпрос доколко успешно ще бъдат те предвид изключително слабото търсене на кредити от страна на бизнеса и потребителите в Китай. 

Редица анализатори акцентират върху липсата на адекватни политически решения от страна на управляващите в Пекин, насочени към подпомагане на реалната икономическа активност. Те отбелязват, че вероятно ще са необходими още стимули, за да бъде постигната целта за годишен ръст от 5 процента на китайската икономика, посочва Ройтерс.

На този фон Китайската народна банка в понеделник (23 септември) понижи краткосрочната си лихва с 10 базисни пункта. Тя намали 14-дневния лихвен процент, валиден при обратно изкупуване на ценни книжа, от 1,95 на сто до 1,85 на сто. По този начин във финансовата система на Китай се вливат 74,5 млрд. юана (10,58 млрд. долара), посочват експерти. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg