АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Колбас от разложко по целия свят
Български сурово-пушен специалитет, който се приготвя по Коледа в разложкото село Горно Драглище, вече ще може да се продава по целия свят. Бутиковият деликатес беше представен в Италия на изложение на Международната организация Slow food, която има за цел да пази и популяризира стари традицонни храни от цял свят. Надка Кротева от Горно Драглище го направи популярен и спечели първо място на публиката в националната инциатива „Пазител на българската традиция” в онлайн гласуване за куланария.
Бутиковият деликатес на Дешка, както наричат Надка Кротева, сега е на тавана в дома й, но ще е готов чак през месец март. Разказва, че у нас се приготвят повече от век, а италианците го определят като уникално и дори го сравняват с тяхното прошуто.
Надка Кротева: „Тука където се намираме около мене всичко е в нафпавоци, суджуци, бабички, баурички – това са продукти, които наистина по естествен начин се сушат, след това отиват в нощовите с пепел и така стоя докато сърце ти устиска”.
Колбасът е от най-хубавото месо на домашно гледаното прасе, а подправките са кориандър, копър и кимион. За българското прошуто в Горно Драглище казват, че не е за наяждане, а за мезе, по малко, за да се наслаждаваш на вкуса. Старите гозби за Коледа тук все още са живи, на почит е и яловата баница, която се приготвя само с мая и олио.
В черквата на Коледа местните носят задължително и питка, която сами са омесили, а парче от нея занасят вкъщи, както и благословията от храма. На празника местните хора ни изпращат с песен – и с посланието докато пийваме и хапваме на коледната трапеза да не забравяме и благите думи./източник:БНТ
Tweet |
|