АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Колбаси „Стара планина” на двойна цена
Първите местни продукти с наименованието "Стара планина" ще се появят на пазара най-вероятно до края на август или началото на септември, прогнозират експерти. Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват, прави се анализ и съответствие. Технологичното време за изработването на нови етикети и лого ще бъде около месец - до края на август.
Очакванията са тези продукти да бъдат "двойно по-къпи", но контролът ще бъде по цялата верига. „Ние няма да разчитаме на лабораториите, те ще контролират там където има съмнение и където установим съмнението. Санкциите ще бъдат и във финансово изражение много големи, но ще се стигне до затваряне на предприятието и до отнемане на лиценза.”, заяви земеделският министър Найденов.
Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти "Стара планина", произведени по новите "утвърдени стандарти", прогнозират представители на бранша, цитирани от БТА. Според Мирослав Найденов реалната цена на каймата с логото "Стара планина" трябва да е около 8 лева, когато е от месо и когато е в съотношение 60 на 40 свинско с телешко.
Влезлите в сила от началото на август девет утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо се отнасят до продуктите кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси и други.
Продуктите "Стара планина" ще бъдат отделени от останалите продукти в магазините. Първи по щандовете ще видим продуктите от мляно месо, до 15 септември ще бъдат готови и тези с по-дълга технологична обработка, уточни генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.
Всичките 20 продукта няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други. За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до пет процента. Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до два процента.
Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3,5 на сто.
Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса. Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до пет дни.
С утвърждаването на тези стандарти се издава и заповед към регионалните директори на НВМС. Те трябва да изискват специални заявления от всички месопреработватели, които искат да произвеждат продукти с марката "Стара планина". Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите продукти.
ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.
Утвърдените стандарти са доброволни. Освен това не заместват утвърждаването на българския държавен стандарт (БДС), за който ще се изисква по-дълъг срок.
Изискванията са разработени от експертния съвет за безопасност на храните към НВМС, съвестно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка.
Tweet |
|