АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Колко мляко произвеждат европейските ферми?
Фермите в ЕС са произвели приблизително 161 милиона тона сурово мляко през 2021 г., което би представлявало увеличение от 0,7 милиона тона на годишна база. Тази информация идва от данни за млякото и млечните продукти, публикувани от Евростат днес.
Стабилността в производството (+0,4 процента в сравнение с 2020 г.) е подкрепена от по-високото производство във фермите в Италия (+4 процента) и Ирландия (+6 процента) въпреки спада в Германия, Франция и Нидерландия (всички -2 процента).
По-голямата част от суровото мляко (150,7 милиона тона) е доставено на мандрите, а останалото се използва директно във фермите за производството на редица пресни и преработени млечни продукти.
Относно другите продукти мандрите са произвели 2,3 милиона тона масло и така наречените "жълти продукти" от 44,4 милиона тона пълномаслено мляко, 10,4 милиона тона сирене от 61,4 милиона тона пълномаслено мляко и 16,4 милиона тона обезмаслено мляко, както и 23,2 милиона тона мляко за пиене от 13 милиона тона пълномаслено мляко и 10 милиона тона обезмаслено мляко.
Германия произвежда повече мляко за пиене (19 процента от общото количество за ЕС), масло (20 процента), кисели млечни продукти като кисело мляко (29 процента) и сирене (23 процента), отколкото всяка друга държава членка.
Германия, заедно с Испания (15 процента от общото количество за ЕС), Франция (13 процента), Италия (11 процента) и Полша (8 процента), представляват около две трети от млякото за пиене, произведено в ЕС през 2021 г.
Някои други държави членки са ключови производители на други пресни и преработени млечни продукти: Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти в ЕС (15 процента от общия брой) и четвъртият по големина на сирене (9 процента), докато Ирландия е третият по големина производител на масло (14 процента от общото количество в ЕС) и пети по големина на киселинни млечни продукти (7 процента)./БТА
Tweet |
|