АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Колко фасул трябва да ядем и засеем?
Около 300 000-350 000 декара трябва да достигнат площите с
фасул в страната, за да консумира всеки българин средно за
година поне по 5 килограма от протеиновата култура, колкото се
смята, че е здравословната норма. В последните години масивите
са десетократно по-малко. Това съобщи селекционерът от
Добруджанския земеделски институт професор д.с.н. Димитър Генчев
на информационна среща със земеделски производители в Добрич.
Форумът е част от поредица събития, които Националната
служба за съвети в земеделието организира съвместно с научни
институти и университети в страната.
Фасулът е изключително богат на оксиданти, диетичните
влакнини, които съдържа, извеждат токсините от човешкия
организъм, а отвара от шушулките регулира кръвната захар,
коментира професорът.
Селекционерът добави, че протеиновата култура е много ценна
и за подобряване структурата на почвата, тъй като я обогатява с
азот. За да се изпълни обаче европейската директива за
насърчаване производството на фасул и други протеинови култури,
трябва да се осигурят достатъчно семена за пролетната сеитба. В
страната трябва да има около 10 000 декара семепроизводни
участъци, за да бъдат засети стотици хиляди декара с фасул,
заяви професор Генчев. Той добави, че Добруджанският земеделски
институт вече е продал над 20 тона от т. нар. базови семена за
предстоящата кампания и с повече не разполага, защото няма и
достатъчно полета. По думите му, за да тръгне производството на
фасул в страната, след Добруджанския земеделски институт трябва
да се осигурят достатъчно агропроизводители, които да добиват
семена за масов посев.
Три нови сорта фасул на Добруджанския земеделски институт -
"Блян", "Устрем" и "Вежен", които са устойчиви на болести и
реколтата може бързо да бъде прибирана с комбайн, са в
държавното сортоизпитване и се очаква да бъдат патентовани.
източник:БТА
Tweet |
|