EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Конкурентоспособност: България № 58 от общо 67 държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурентоспособност: България № 58 от общо 67 държави

mail11:06 | 20.06.2024прегледи 699 коментарикоментари 0


Според Годишника на световната конкурентоспособност 2024 на IMD през 2024 г. България заема 58-мо място от общо 67 държави, което показва липса на напредък от 2021 г. насам. Страната отбелязва влошаване с 10 позиции в сравнение с 2020 г. и с 20 позиции в сравнение с 2009 г. Центърът за изследване на демокрацията е официалният партньор за България на Института за развитие на управлението, Швейцария (Institute for Management Development – IMD).
Спрямо предходната година, страната бележи най-висок спад по отношение на състоянието на инфраструктурата (от 54-то на 59-то място) и бизнес средата (от 62-ро на 65-то място). Въпреки това, за трета поредна година България отбелязва растеж в икономическата си
ефективност (от 48-мо на 45-то място), основно благодарение на подобрените си макроикономически показатели като растящия реален БВП на глава от населението.
За да предотврати продължаващата стагнация в конкурентоспособността на България през 2025 г., българското правителство може да предприеме редица действия, като например: (а) да насочи публичната инвестиционна активност в инфраструктурни проекти
предназначени за развитието на водоснабдяването, градоустройството и енергоснабдителните мрежи, паралелно с приложението на ефективни механизми за скрининг на инвестициите; (б) да подобри фискалната си дисциплина, която да продължи дезинфлационните процеси предоставящи възможност на страната за присъединяване към еврозоната най-късно през 2026 г; (в) да ускори дигитализирането на администрацията, икономиката и образованието; (г) да изгради ясна стратегия за това как пазарът на труда ще бъде подпомогнат с оглед на задълбочаващата се демографска криза и намаляващия растеж на заетостта.
Основни предизвикателства и възможности за подобряване на конкурентоспособността на България през 2024 г.
• Продължителна политическа нестабилност, слабо върховенство на закона и ендемична корупция.
• Забавено влизане в еврозоната и риск от загуба на средства от ЕС.
• Влошаващ се бизнес климат: ниска конкурентоспособност и продуктивност, висок дял на неформалната икономика и присъствие в сивия списък на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF).
• Продължаващо намаляване на населението, свит пазар на труда и лоша инфраструктура.
• Задълбочаване на социално-икономическите неравенства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4613