АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Консерви: €124 млн. износ, €120 млн. внос
Преработвателната индустрия на плодове и зеленчуци формира около 7% от добавената стойност на Хранително-вкусовата промишленост. В последните 1-2 години се наблюдават известни признаци на растеж, като по-сериозно изменение се наблюдава при външната търговия. Подотрасълът за преработка на плодове и зеленчуци успява да изнесе през 2016 година продукция на стойност 124 млн. евро. Вносът на такива продукти през същата година възлиза на 120 млн.евро и по този начин се отчита, макар и минимален, положителен търговски баланс. С членството на страната в ЕС, износът се повишава почти 2 пъти, докато вносът нараства с около 55%. Преработката на домати, пипер и краставици са сред основните зеленчуци, преработвани в подотрасъла. През последните няколко години се наблюдава трайна тенденция на нарастване на преработените под една или друга форма домати и пипер. В същото време при преработката на корнишони се наблюдава дори намаляваща тенденция. С членството на страната в ЕС се отчете допълнителен колапс на преработката на домати, пипер и краставици. За сравнение преработката на домати през 2010 г. бе с около 45% по-ниска от тази през 2006 година, а при пипера около 47%. В следващите години нещата постепенно се променят и се наблюдава известно оживление. Предвижданията показват, че за периода 2018-2022 година, преработката на домати ще бъде около 7% по-висока, отколкото в предходния период 2013-2017 година. При пипера се очаква увеличение за същия период с около 26%. При корнишоните може да се очаква повишение за периода 2018-2022 г. в сравнение с аналогичния 2013-2017, с около 5-10%, като базата е толкова ниска, че това почти няма да се усети. Средният обем на корнишоните, преработени в периода 2013-2017 година е около 1,8 хил.тона, което е десетки пъти под това, което страната е преработвала преди 20 и повече години.
Основание за извеждане на такива предвиждания са постепенната адаптация на консервните предприятия, които преработват разглежданите зеленчуци, към пазарната среда и конкуренцията. Една част от предприятията се съсредоточиха към изграждане на собствени насаждения и изградиха мрежа за намиране на суровина, което ги прави по-устойчиви и независими. Макар предпочитанията на потребителите да се насочва към консумацията на все повече пресни плодове и зеленчуци, заради тяхната по-висока цена през зимните месеци и намаляващата трайно тенденция на домашно приготвени консерви, потреблението на зеленчукови консерви дори ще се увеличава. Недостигът на местна суровина, която да захрани тази индустрия ще остане.Зависимостта на предприятията от подсектор плодове и зеленчуци от вносна суровина ще продължи в средносрочен план.
Източник: Център за изследвания в селското стопанство
Tweet |
|