АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Консервите: 66% - 82% родни плодове & зеленуци
Ива Стойкова
През последни дни в публичното пространство се появиха твърдения, че корнишоните, използвани за киселите краставички, родно производство, са виетнамски, а българската лютеница съдържа кетчуп от Египет и Тунис. Какви са фактите, каква продукция се влага в българските консерви попитахме Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Отговорите от изпълнителния директор инж. Антоанета Божинова, специално за EconomyNews.bg:
Какво е съотношението български/чужди суровини в българската консервна промишленост?
Плодове
Преработени са 77.6 хил. тона пресни плодове, с 13% по-малко от предходната година. От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66.3%, следват доставките от ЕС – 16.7%, и внос от трети страни – 9.4%. Предприятията притежават 3.7 хил. дка собствени площи, от които са доставени 3.1% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4.5%. С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 31.6%, следвани от ябълките – 24.9%, прасковите – 16.4% и сливите – 8.0%. В производството на готова продукция са вложени 2.5 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 36.8% са местно производство, вносът от трети страни е 35.1%, а доставките от страните на ЕС са 28.1%. Най-голямо е количеството плодови концентрати и други междинни продукти от праскови – 721 тона, следвани от ябълки – 421 тона и от сливи – 390 тона.
Зеленчуци
Преработени са 95.8 хил.тона пресни зеленчуци, с 9.0% повече от предходната година. От преработените пресни зеленчуци с най- голям дял са доставените от български производители – 82.6%, следват доставките от ЕС – 6.0% и внос от трети страни – 2.3%. От собствени площи на предприятия (5.9 хил. дка) са доставени 8.1% от преработените зеленчуци и на ишлеме са преработени 1% от зеленчуците. С най-голям дял от преработените зеленчуци садоматите –43.4%, следва пиперът –15.8%, и патладжанът – 6.1%. В производството на готова продукция са използвани 5.5 хил. тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 70.1% от тях са местно производство. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 162 тона, следвани от концентрат от пипер – 982 тона и от патладжан – 230 тона.
Откъде /кои държави/ набавят недостигащите количества суровини българските консервни предприятия?
- Праскови – Гърция
- Домати – Турция, Гърция, Македония
- Пипер - Турция, Гърция, Македония
Какви са тенденциите в българската хранителна индустрия като вкусове и предпочитания?
Има лек превес в предпочитание към продукти, приготвени по традиционни рецепти в опаковки подходящи за индивидуално хранене.
Къде изнасят българските консервни предприятия?
Делът на готовата продукция от преработени плодове, е реализирана:
- в страната - 23.7%
- в ЕС - 25.3%
- износът за трети страни е 15.7% от общата продукция.
Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2014 г. е 35.3%.
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 45.4%, изпращанията за ЕС са 23.1%, а износът в трети страни е 8.0%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 23.5%.
Основните страни за износ /трети страни/ - Русия, САЩ, Канада, Австралия, Израел
Кои са основните предизвикателства пред българските консервни предприятия?
Най-общо те могат да бъдат обобщени така:
Ниско ниво на сътрудничество между частния и държавния сектор- затруднен достъп до финансиране, което може да доведе до по-ниски ПЧИ, намалено производство, по-ниска интензивност на иновациите.
Работа за износ- търсенето на продукцията ни в България е многократно по-слабо от това на външните пазари.
Проблеми с персонала - липсата на гъвкавост при наемането на персонал; Ситуиране на фабриките в малки населени места.
Несигурна суровина - хроничен недостиг на суровина; малки производители, трудно сдружаване, несигурни доставки; липса на партидност; липса на доказателство за спазени изисквания на ДССП /Добри селско-стопански практики/, което се явява проблем за преработвателните предприятия в спазване на системите за безопасност и качество /НАССР, IFS и др./
Използванаинформация – Агростатистика и Анализ СППЗ за 2014г.
Бележка: В Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци членуват близо 40 български компании, включително най-големите и най-популярните като марки.
Tweet |
|