АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Консервната промишленост не може да продаде продукцията
Само около 30% от продукцията, необходима за консервната промишленост, е произведена в България, останалото се внася. Това съобщи на пресконференция ст.н.с. д-р Илия Кафеджиев - зам.- директор на Института по консервена промишленост, цитиран от Агенция “Фокус”.
Единствено патладжанът, който се използва, е произведен на 100% в страната, посочи Кафеджиев. 80 на сто от използвания пипер е български, а останалият е вносен. Най-критично е състоянието с доматите. Практически производството на домати за консервната промишленост е спряло. Основната продукция – доматеното пюре се внася от Китай.
Друг основен проблем е срив на пазарите, който се наблюдава от септември миналата година. В момента почти няма предприятие, което да не е с пълни складове и да не може да си продаде продукцията – посочи Илия Кафеджиев. Производството в момента е около 30% от миналогодишното
Tweet |
|