АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Кризата не влияе на швейцарските сирена



Швейцарското сирене продължава да се търси от познавачите и ценителите на вкусните храни, увеличавайки износа си с 1,4 на сто през миналата година въпреки кризата. Това сочат обявените днес данни от професионалната организация на производителите на сирена в Швейцария, цитирана от АFP. Общо близо 64 528 тона сирене, топено сирене и готово фонду за консумиране са били изнесени през миналата година. Износът за Франция, която е третият пазар на швейцарските сирена, е нараснал с 2,6 на сто, а за Великобритания - с 18 на сто.
Французите са внасяли основно швейцарския Грюер (2369 тона) и Ементал 2069 тона), както и Апенцелер (652 тона). Германците пък са предпочели основно Апенцелер (4293 тона), Ементал (3468 тона) и Грюер (2595 тона). А в износа за Италия Ементалът има дял от 80 процента. Като цяло твърдите сирена като Грюер, Ементал и Апенцелер - са 33 098 тона в износа на Швейцария за миналата година, достигнал 64 528 тона. Швейцария е увеличила и вноса си на сирене от чужбина - с 4,4 на сто до 48 892 тона. Вносът идва основно от Италия (18 172 тона), Франция (13 206 тона) и Германия (11 121 тона). Сред швейцарските сирена, които миналата година са се представили много добре в чужбина, са Раклет (+7,8 на сто), Вашрен Фрибуржоа (+3,3 на сто и Тет дьо моан (0,3 на сто).
Tweet |
|