EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Кризата сваля доверието към кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата сваля доверието към кабинета

mail10:00 | 29.09.2010прегледи 431 коментарикоментари 0


Кризата, състоянието на здравеопазването и пенсионната реформа изяждат доверието към кабинета, показва последното проучване на НЦИОМ. За два месеца правителството е изгубило около 4% от обществената си подкрепа. В същото време неблагополучията в управлението на ГЕРБ засега не наливат вода в мелницата на друга партия, отчитат социолозите. 50 на сто от българите продължават да гледат с надежда към кабинета "Борисов", а 35 процента изпитват по-скоро притеснения. НЦИОМ отчита обаче, че със 17 процента се е увеличил делът на хората, които изпитват притеснения от правителството.
С 2% е спаднало одобрението към премиера в сравнение с юли и в момента е подкрепян от 59 процента от българите. Бойко Борисов обаче продължава да бъде най-одобряваният партиен лидер, подкрепян от 92% от избирателите на управляващата партия, отбелязва в. Новинар.
Вътрешният министър Цветан Цветанов отново е най-одобряван в кабинета след министър-председателя. 64% са декларирали подкрепа за действията му. След него се нареждат Николай Младенов с 42% одобрение, Росен Плевнелиев с 41% подкрепа и Мирослав Найденов с 40 на сто. Очаквано здравният министър Анна-Мария Борисова получава най-слаба обществена подкрепа - едва 16%. Следват я Тотю Младенов с 16 на сто одобрение и Нона Караджова със 17% одобрение. Финансовият министър Симеон Дянков е изгубил 10% от доверието на избирателите за два месеца, а културният министър Вежди Рашидов - 12 на сто.
Регистриран е спад и в подкрепата за парламента - от 24% пада на 22 на сто. Оказва се, че острият тон в началото на политическия сезон по-скоро води до падане на рейтинга на лидерите, отколкото да им носи бонуси. Доверието в председателя на СДС Мартин Димитров е спаднало с 5 на сто на 11,9%, на Волен Сидеров с 2% на 13,3%, на Иван Костов с 2% на 10,8% и на Сергей Станишев с 2 на сто на 15,8%. Без значими промени остава одобрението за съпредседателите на групата на ГЕРБ и за лидера на ДПС. Ахмед Доган е одобряван от 9,1% от избирателите.
През последните месеци одобрението за работата на президента Георги Първанов се свива с 4% до 42 на сто. Така одобрението и неодобрението за работата му са с много близки стойности – 42%:41%. Високо одобрение за президента е регистрирано сред 65% от избирателите на ДПС. Една трета от привържениците на управляващите също гледат с добро око на действията на Първанов.
Най-неодобряваните институции са съдът (63% неодобрение) и прокуратурата (56 на сто неодобрение).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg