EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Кулинарна лаборатория: сладолед от шопска салата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кулинарна лаборатория: сладолед от шопска салата

mail15:00 | 29.12.2014прегледи 1099 коментарикоментари 0


Добрич, Юлияна Христова, БТА
Бъдещи топ-готвачи ще приготвят в кулинарна лаборатория
сладолед от шопска салата, съобщиха  от Международния
колеж в Добрич, който през април догодина открива нова
бакалавърска програма.
В първия випуск по "Гастрономия и кулинарни изкуства" от
15 студенти заедно с българите идват и младежи от европейски
държави. Начинаещите майстори с бели шапки ще учат "отвъд
стандартното готвене" с хоризонт в другите изкуства - рисуване,
архитектура, дизайн, скулптура, фотография, казва пред БТА Илина
Митева, директор на новосъздадения Институт за кулинарни
изкуства към колежа.
Студентите ще тренират експериментално готвене в крак с
най-актуалните тенденции в кулинарията, добавя директорът на
програмата Крис Зишк, който е шеф-консултант на ресторанти със
звезди на прочутия гид "Мишелин". Топ-готвачът, който е
специализант по социална антропология в Оксфордския университет,
коментира, че гастрономията е много бързо развиваща се
индустрия и България има с какво да изненада кулинарния свят. По
думите му страната е с голям неразкрит потенциал и местните
традиции могат да бъдат промотирани в контекста на световната
мода. Студентите ще изучават на английски език история и
социология на гастрономията, основи на концепциите за хранене,
иновации, поведение на потребителя, здраве и безопасност,
кухненски дизайн и т. н., а след всеки семестър ще стажуват в
елитни световни ресторанти.

Студентите ще усвояват "игра на сетивата"

За новата програма отваря врати първата в
България кулинарна лаборатория, в която студентите ще усвояват
"игра на сетивата". В експерименталната кухня ще се анализира
текстурата, цвета, аромата на хранителните продукти и ще се
създават нови, без да се посяга към химията, пояснява Илина
Митева, която е специализант по "Наука и готвене" в Училището по
инженерство и приложни науки при Харвардския университет.
Бъдещите шеф-готвачи ще усвоят технологията
за максимално използване на продукта - "от носа до опашката",
здравословно готвене, приготвяне на устойчива морска храна и
други. Заедно със сорбе, в което ще бъдат изведени вкусовите
клетки от домати, краставици, лук и другите продукти в шопската
салата, студентите ще усвоят и още тайни на молекулярната кухня.
"Когато хапнеш специален трюфел от шоколад,
първо усещаш, че се задушаваш, после вдишваш дълбоко и следва
експлозия от интензивен вкус на цитрусови плодове. Пълна
изненада е и да изядеш кашу заедно с пликчето, което на вид е
найлоново, но е направено от картофена скорбяла", разказва Илина
Митева - един от авторите на концепцията за бакалавърската
програма.
Кулинарната лаборатория разполага с уникално
оборудване, което работи чрез индукция и пести до 70 на сто
електрически ток. Студентите ще ползват японски ножове от
многослойна стомана - почти като хирургически инструменти, и
специални медни съдове на белгийска компания, посочват от
висшето училище.

В обучението ще се използват повече от 60 вида
ядливи цветя и малко познати зеленчуци

От колежа вече са засадили в оранжерия на площ
от 2 декара градина с повече от 60 вида ядливи цветя и малко
познати зеленчуци, които ще бъдат използвани в обучението.
Напролет ще оберем първата реколта от специални сортове
микробилки, подходящи за декорация, казва Илина Митева. В лехите
расте босилек - "Тъмнолилав опал", създаден в университета в
Кънектикът, САЩ. От сладкото на вкус растение студентите ще
извличат червени пигменти.
Сред атрактивните екземпляри в градината са и
сибирска медена трева, виолетова горчица от Китай, азиатски
червен амарант, познат и на ацтеките, който им давал сила преди
битка като източник на протеин. В учебната кухня ще "дебютират"
и испански черен морков, африканска краставица, ряпа, чиято
вътрешност прилича на диня, сладък шоколадов пипер, зелена
мачерата и други.
Кулинарни чудеса има и в сладкарството, казва
пред БТА Мишо Георгиев, който е заместник-главен инструктор и
ключова фигура при разработването на модулите "Пекарство" и
"Сладкарство" в новата програма. Той е натрупал опит в
приготвянето на десерти в четири и петзвездни хотелски комплекси
в Близкия изток и САЩ.
Според сладкаря всеки може да пробва дали има
сръчност за новата кулинарна лаборатория като опита рецепта от
последните тенденции за домашни готвачи. Разкрива и празничната
рецепта за бананов хляб
.

В голяма купа се пресява 285 грама
брашно, една чаена лъжичка сода бикарбонат и половин чаена
лъжичка сол. В друга купа се разбиват 110 грама чисто масло, 225
грама захар, две яйца, 85 милилитра прясно мляко, една чаена
лъжичка ванилова есенция и се прибавят четири намачкани банана.
Миксът се смесва с брашното и всичко се изсипва до половината от
обема на намазнена форма. Сладкишът се пече за час на 180
градуса до златисто кафяво и се поръсва с ром.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg