АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Къде е ключът към спора за домашната ракия
Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ е против увеличението на акциза върху твърдия алкохол, се казва в становище на главния секретар на асоциацията Ивайло Тодоров по повод на обсъжданите от депутатите в Комисията по бюджет и финанси промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В тях се предвижда увеличение на акциза върху алкохола със 150 лв. на 1000 хектолитра.
В случай че депутатите решат все пак да повишат налога върху твърдия алкохол, от АЗПБ предлагат да бъдат увеличени количествата ракия, които се произвеждат за домашно потребление и не се облагат. В момента производителите на домашна ракия,
които дестилират до 30 литра годишно, са освободени от акциз.
Ако необлаганото количество алкохол за домашно потребление се увеличи двойно, вдигането на акциза няма да се отрази върху по-дребните производители. Тодоров се аргументира с това, че в момента има много земеделци, които отглеждат лозя и произвеждат над 30 литра ракия годишно и плащат акциз, но производството им не е промишлено и продават много малка част от продукцията си.
В случай че акцизът за тези земеделци се повиши, те ще преминат към сивия сектор, смятат от АЗПБ. Причината е, че земеделците няма да могат да плащат високия акциз и ще започнат да укриват част от продукцията си и да я пласират нелегално. В момента според официални данни на земеделското министерство малките производители на домашен алкохол са около 1600, но статистиката на Националната лозаро-винарска камара /НВЛК/ сочи, че те са над 9000. Всички тези производители продават около 50 000 тона ракия годишно на българския пазар нелегално, която не се контролира. Според данни на камарата около 162 млн. лв. е размерът на невнесените акцизи от тези производители.
Освен това официалната статистика на земеделското министерство сочи, че всяка година се събират между 420 000 и 450 000 тона грозде, от които 20 000-30 000 тона са за прясна консумация, 50 на сто от останалото количество се купуват от легалните производители, а останалите 50 на сто - или 200 000 тона, се усвояват от сивия производствен сектор.
От АЗПБ посочиха, че ако депутатите увеличат количеството необлаган алкохол, ще има увеличение на приходите от акцизи в хазната и контролът върху производството ще е по-ефективен. От неправителствената организация посочиха за пример Австрия, където по закон в срок от шест месеца в годината земеделските производители могат да продават собствената си продукция, както в сурово, така и в преработено състояние, без да плащат акцизи и данъци.
Tweet |
|