EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Кърджали тегли нов безлихвен заем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кърджали тегли нов безлихвен заем

mail15:02 | 25.09.2024прегледи 228 коментарикоментари 0


Нов безлихвен заем от централния бюджет в размер на 5 млн.лв. ще поиска Община Кърджали, а със сумата ще бъде рефинансирана непогасена част от отпуснат безлихвен заем през 2022 г. Това гласуваха на заседание общинските съветници в Кърджали. Точката бе допълнителна в дневния ред на заседанието и бе подкрепена от всички присъстващи в залата съветници.

"Целта на исканото рефинансиране е да се преодолеят касови разриви по бюджета на общината, в резултат на финансовото управление от предишни години", каза при представяне на докладната заместник-кметът Байрям Байрям. 

Той припомни, че предходният безлихвен заем, отпуснат декември 2022г., е бил в размер на 6 млн.лв., а крайният му срок за погасяване – 15 декември 2023г., бива удължен до края на 2024г. с решение на ОбС и писмо на Министерство на финансите. Сега гласуваният краен срок за погасяване на новияат безлихвен заем е края на 2025г.

"Анализът на отчета за касово изпълнение на бюджета към 31 август 2024 г. на Община Кърджали, показва, че Общината може да погаси не повече от 1 млн.лв. от получения заем.", каза заместник кметът. Той допълни, че са в процес на изпълнение мерки и усилия за подобряване на финансовото положение, но въпреки това администрацията все още превишава законоустановения допустим размер на задълженията за разходи, просрочените задължения и наличните ангажименти за разходи. 

БТА припомня, че само преди дни кметът на Община Кърджали коментира пред журналисти, че задълженията на общината надхвърлят 60 млн.лв., наследени от предходния мандат. А според представената пред общинските съветници докладна, Община Кърджали е във финансово затруднение по три от шест условия, според Закона за публичните финанси. Към края на годината: задълженията за разходи по бюджета на общината надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години; поетите ангажименти за разходи по бюджета на общината надвишават 50 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години; просрочени задължения по бюджета на общината надвишават 5 на сто от отчетените за последната година разходи на общината. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg