EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Лек спад на храните на едро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек спад на храните на едро

mail18:57 | 30.05.2010прегледи 937 коментарикоментари 0


На пазара на едро на хранителните стоки през май се запазва тенденцията от април за лек спад на цените на едро на яйцата, захарта, фасула и ориза, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси  тържищата.
Индексът на тържищните цени в края седмицата се понижава до 1.685 пункта. Миналата година по същото време индексът е бил 1.67 пункта.
През май, спрямо април, има спад на цената на захарта с 1.5 на сто, на фасула с 2.25 на сто, на ориза с един процент, на кравето сирене с 0.8 на сто, на скумрията с 0.5 на сто, на каймата с 2.4 на сто и на яйцата - с 20 процента.
Поскъпване с около един процент се наблюдава при брашното, олиото, кашкавала, пилетата и малотрайните колбаси. С три процента е поскъпването на кренвиршите и шпековия салам, а цената на лещата е с 8.6 на сто по-висока в сравнение с април.
През май цената на оранжерийните домати е намаляла с 20 на сто, а на краставиците - с 14.6 на сто. Бананите поевтиняват с 2.6 на сто, а намаленото предлагане през сезона на цитрусови плодове води до покачване на цената им. Лимоните са поскъпнали с осем на сто, а портокалите - с около два процента.
Изчерпването на количествата от старата реколта на картофите е довело до повишение на цената им със седем на сто. През  този месец цената на зелето се е повишила с 30.4 на сто, на зрелия чесън - със 17.6 на сто.
През май цените на по-голямата част от хранителните стоки остават на по-ниско ниво спрямо същия месец на миналата година. С около 14-16 на сто е поевтиняването на годишна база на фасула, ориза, яйцата и пилетата. В сравнение с май 2009 г. е отчетен спад от 3 до 10 на сто на цените на захарта, млечните произведения и каймата.
С около 1-2 процента се е понижила цената на брашното и скумрията. Поскъпване през май тази година спрямо миналата има при лещата /6.5 на сто/,  олиото /5.5 на сто/, кренвиршите /6.8 на сто/, а цената на шпековия салам остава почти без промяна.
Цените на част от плодовете и зеленчуците през тази пролет са по-високи спрямо предходната година. Най-голямо поскъпване на годишна база има при зрелия чесън - 68.8 на сто и зелето - 69.8 на сто.
Оранжерийните краставици са по-скъпи в края на тази пролет с около 30 на сто, а лимоните - с около 24 на сто. Покачване на цената на годишна база от 3.4 процента е отчетено при картофите. По-евтини спрямо предходната година са ябълките /16 процента/, портокалите /12 на сто/ и бананите /15 на сто/. Оранжерийните домати са поевтинели на годишна база с около 12 процента./БТА/

 


 


Тагове: храни, цени, спад
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg