АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Лек спад на храните на едро
На пазара на едро на хранителните стоки през май се запазва тенденцията от април за лек спад на цените на едро на яйцата, захарта, фасула и ориза, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси тържищата.
Индексът на тържищните цени в края седмицата се понижава до 1.685 пункта. Миналата година по същото време индексът е бил 1.67 пункта.
През май, спрямо април, има спад на цената на захарта с 1.5 на сто, на фасула с 2.25 на сто, на ориза с един процент, на кравето сирене с 0.8 на сто, на скумрията с 0.5 на сто, на каймата с 2.4 на сто и на яйцата - с 20 процента.
Поскъпване с около един процент се наблюдава при брашното, олиото, кашкавала, пилетата и малотрайните колбаси. С три процента е поскъпването на кренвиршите и шпековия салам, а цената на лещата е с 8.6 на сто по-висока в сравнение с април.
През май цената на оранжерийните домати е намаляла с 20 на сто, а на краставиците - с 14.6 на сто. Бананите поевтиняват с 2.6 на сто, а намаленото предлагане през сезона на цитрусови плодове води до покачване на цената им. Лимоните са поскъпнали с осем на сто, а портокалите - с около два процента.
Изчерпването на количествата от старата реколта на картофите е довело до повишение на цената им със седем на сто. През този месец цената на зелето се е повишила с 30.4 на сто, на зрелия чесън - със 17.6 на сто.
През май цените на по-голямата част от хранителните стоки остават на по-ниско ниво спрямо същия месец на миналата година. С около 14-16 на сто е поевтиняването на годишна база на фасула, ориза, яйцата и пилетата. В сравнение с май 2009 г. е отчетен спад от 3 до 10 на сто на цените на захарта, млечните произведения и каймата.
С около 1-2 процента се е понижила цената на брашното и скумрията. Поскъпване през май тази година спрямо миналата има при лещата /6.5 на сто/, олиото /5.5 на сто/, кренвиршите /6.8 на сто/, а цената на шпековия салам остава почти без промяна.
Цените на част от плодовете и зеленчуците през тази пролет са по-високи спрямо предходната година. Най-голямо поскъпване на годишна база има при зрелия чесън - 68.8 на сто и зелето - 69.8 на сто.
Оранжерийните краставици са по-скъпи в края на тази пролет с около 30 на сто, а лимоните - с около 24 на сто. Покачване на цената на годишна база от 3.4 процента е отчетено при картофите. По-евтини спрямо предходната година са ябълките /16 процента/, портокалите /12 на сто/ и бананите /15 на сто/. Оранжерийните домати са поевтинели на годишна база с около 12 процента./БТА/
Tweet |
|