EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Литва увеличи данъци заради Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Литва увеличи данъци заради Украйна

mail17:45 | 26.06.2024прегледи 171 коментарикоментари 0


Литва прие данъчен пакет за финансиране на по-нататъшно увеличение на разходите за отбрана, предаде ДПА. Със законодателни изменения парламентът на страната (Сейм) увеличи корпоративния данък и акцизите върху алкохола, тютюна и горивата с голямо мнозинство.

Литовските законодатели също одобриха създаването на отбранителен фонд за натрупване на финансови ресурси за покриване на най-неотложните нужди на страната за укрепване на нейните отбранителни способности и гражданска защита.

Литва отделя 2,7% от БВП за разходи за отбрана тази година, а за следващата година правителството планира да похарчи 3% от БВП на страната.

Сеймът също така единодушно одобри назначаването на бригаден генерал Раймундас Вайкшнорас за нов началник на отбраната на страната. Той беше номиниран от президента Гитанас Науседа за наследник на генерал-лейтенант Валдемарас Рупшис на поста.

Вайкшнорас трябва да встъпи в петгодишния си мандат като главнокомандващ на 24 юли. Страна граничи с руския анклав в Балтийско море Калининград, а също и с близкия съюзник на Русия - Беларус.

Литва и други страни от Централна и Източна Европа, които съставляват източния фланг на НАТО, са загрижени за сигурността си, предвид войната на Русия срещу Украйна, започнала през 2022 година. Повечето са сред най-твърдите поддръжници на Киев, който се стреми да отблъсне пълномащабната инвазия на Русия./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg