АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Лозовите насаждения в перфектно състояние
Лозовите насаждения на територията на цялата страна са в изключително добро състояние към днешна дата. Това каза инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, в интервю за Агенция „Фокус“ за състоянието на лозовите насаждения, мероприятията по лозята през лятото и сортовете грозде, отглеждани в България. По думите на инж. Коев, ако нещата продължат с редуване на дъждове с хубави, високи температури, които допринасят на захарното състояние на гроздето, но без градушки, тази година реколтата грозде ще бъде в изключително добро съотношение както като качество, така и като количество. Той поясни, че в България се отглеждат над 150 сортовете лозя. „Масово се отглеждат широко известните сред червените сортове: „Каберне“, „Мерло“, „Сира“, „Пино ноар“. Наред с тях и типично българските: „Мавруд“, „Рубин“, „Широка мелнишка“ и „Гъмза“. Що се касае за белите това са: „Шардоне“, „Мускат Отонел“, „Севиньон блан“ и българския сорт „Тамянка“. Тези сортове са 90 % от насажденията. Нови сортове, по-екзотични сортове са: „Марселан“, „Пети Вердо“, „Просеко“, който е италиански сорт. Има тенденция да се увеличават насажденията от „Просеко“. „Темпранийо“ също, той е сорт, който е високодобивен и издържа на високи температури. Характерен е за по-южните части на Европа, където температурите и горещините са големи. На нашите територии се развива добре и дава добри добиви“, допълни инж. Коев. По думите му през последните пет години тенденцията е да се търси най-много „Мускат Отонел“. Инж. Коев поясни, че това сорт, който има изключително добри показатели, високо захарно съдържание и аромати. „Добри вина стават от това грозде. Тенденцията е за търсене и бързо изчерпване на пазара на този сорт, когато дойде гроздоберната кампания. Впоследствие и самото вино, което се произвежда бележи хем ръст, а и свършва най-бързо от всички останали бели сортове. Той е предпочитан не само в страната, но и в плана за износ. Като грозде се изкупува много. Чужди фирми от Италия, Чехия, Гърция и Румъния предпочитат този сорт и го купуват като грозде и след това и като вино“, коментира инж. Коев.
Tweet |
|