АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Любов, шардоне, ухание на дъб
Ефросия Благоева, DiVino.bg
Генетичната заложеност на шардонето за проява на аромати и вкусове така добре пасва с ароматните и вкусови характеристики, които пък дъбът експонира, обогатявайки и концентрирайки вината по време на ферментация и отлежаване. Накратко "химията" между тях като двойка се получава!
Веднага искам да споделя радостната новина, че Rubaiyat 2008 на Винекс Преслав и Ivo Varbanov Florestan 2009 получиха (заслужено) най-високата оценка в категорията отлични вина с изявен собствен характер - 90 точки.
Дегустацията предизвика еуфория у мен и колегите ми, не само защото за първи път дадохме на български бели вина такава висока оценка, а и заради желанието ни да вярваме, че отминава ерата на вината, в които дъба преобладава над останалите вкусове и аромати, изпълнявайки ролята на коректор на различни дефекти или липса на добър материал. Консуматори и винари израстнаха и се научиха взаимно. Публиката у нас започна да очаква от шардонетата в дъб повече елегантност, финес с дълбочина на преживяванията и запазена физиономия на сорта. Отмина и залитането по преходната мода на американски шардонета, които с първото помирисване те карат да се чувстваш в сладкарница с препечени ванилови курабийки. Винарите пък все по-често избират, независимо от двойно по-високата цена, френски дъбови съдови, които доказано щадят плода.
Дегустацията наложи още един извод, свързан с енологичните похвати за използване на дъбови съдове. Сравнявайки бележките от дегустационния репортаж от юли миналата година, например на шардонето Ivo Varbanov Florestan 2009, прави впечатление, че изминалото време му се е отразило отлично. Желанието на Иво да твори вина, максимално близки до натурата, е причина шардонето да отлежава освен във френски барици, и в 500 литрови съдове от български дъб. Виното се е обогатило вкусово и освен маслен тост и тропически плод е развило сложни минерални тонове, подправъчни къри нотки и интригуващи смолисти нюанси. Показа прекрасна кондиция по отношение на баланс и комплексност, потенциал за отлежаване поне още три-четири години и съответно получи с три точки по-висока оценка, отколкото на миналогодишната дегустация. Идеален пример за това, че добрата работа с дъб, освен че обогатява, прави по-загладено и завършено виното (най-важното!), подготвя го за по-дълъг и разнообразен живот в бутилката след това.
Rubaiyat 2008 ни впечатли с органичното вписване на името в структурата на всяка глътка от това шардоне. Идеята на неговия създател Стефан Пирев е да направи вино с потенциал за продължително отлежаване с развитие в бутилката. Може да го съхранявате в колекцията си още четири-пет години, без да загуби от своята прелест, затова и името му е препратка към неувяхващия чар на четиристишията на Омар Хаям. Бленд е от четири клона шардоне – единият за интензивност на аромати, другият за структура и дълготрайност и останалите два - за свежест. Впечатлява с дълбок златист цвят на зехтин и ухания с ориенталска пищност и мазнота на небцето. Развива комплекстност от аромати на кафе, бяла череша, масло и ванилия, кроасан и зелена маслина, допълнени от фина минералност и тост с масло на финала. Живо, сочно и елегантно с отличен баланс и дължина. Още подробности в Region.bg.
Tweet |
|