АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Македонците вече не ядат лютеница
Хляб, пилешко месо, картофи, зеле и дини. Това са главните
хранителни продукти на македонската трапеза, освен краставиците,
доматите и чушките, съобщава скопският вестник "Дневник".
Изданието отбелязва, че лютеницата все по-рядко се появява
на трапезата, а здравословни храни като пълнозърнест хляб,
сушени плодове и морски дарове рядко или изобщо не се появяват
на домашните трапези.
Това сочат данните на държавния статистически институт.
Според тях от години потребителското меню на македонците не се е
променяло, освен количествата храна, която ядат.
Така например миналата година жителите на Македония са яли
по-малко хляб, пили са по-малко мляко - на член на домакинството
с 2,7 литра по-малко, а по-малко са яли също боб, сирене и
ориз. За сметка на това обаче са консумирали малко повече
пилешко и свинско месо.
Статистиката показва, че един македонец миналата година е
изял 69,4 кг хляб или с 1,7 кг по-малко от предишната година.
Статистиката показва също, че един македонец годишно изяжда 28,1
кг картофи или със 700 грама повече в сравнение с 2013 година.
Миналата година е нараснала консумацията на чушки и годишно
всеки жител на Македония е изял 20,4 кг от този традиционен
зеленчук, или със 700 г повече от предишната година, пише в.
"Дневник". От месото македонците най-много консумират пилешко -
по 7,8 кг на човек или с 900 г повече от 2013 година. От
плодовете миналата година македонците са изяли по 11 кг ябълки,
по 9,6 кг дини, 6 кг банани и 3,4 кг грозде.
Tweet |
|