АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Малките ресторантчета – предпочитани в кризата



Българите леко намаляват честотата на посещенията си по заведения – кафенета, ресторанти, дискотеки, показват данните от национално-представителното проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на в. „Класа”.
Миналото лято около 40% от пълнолетното население редовно посещава кафенета и сладкарници дори в разгара на икономическата криза. Около една пета тогава декларират, че ходят на пицарии и кръчмета поне 2-3 пъти месечно. Днес редовните посетители на кафенета и сладкарници са 35%, т.е. с пет процентни пункта по-малко от миналата година.
Това лято институтът регистрира малко по-високи дялове на българите, които твърдят, че не посещават никакви заведения. Например със 7% е нараснал делът на хората, които не ходят на кафенета и сладкарници. С 5% повече в сравнение с миналото лято пък са българите, които по свои думи изобщо не посещават пицарии и други непретенциозни ресторантчета.
По-скъпите и луксозни ресторанти, които в общия случай са отредени за празненства по конкретен повод (рожден ден, годишнина), тази година са посещавани от 6% по-малко българи. Три процентен е спадът в посещаемостта на дискотеките, баровете и другите заведения от нощен тип. По-малко от една десета българите ходят на такъв тип заведение поне веднъж месечно, а миналата година този дял беше 13%.
Профилът на българите, които посещават различните типове заведения, остава без особени промени спрямо миналата година. Най-редовни в срещите си по кафенетата и сладкарниците са най-младите българи. Близо 70% от 18-25-годишните могат да бъдат намерени в кафенетата поне няколко пъти седмично, ако не и всеки ден. Същото се отнася и за хората с висок материален статус – 68% от тях посещават кафенета поне няколко пъти седмично, а едва 7% заявяват, че по принцип не ходят на такива заведения.
Непретенциозните ресторантчета, пицариите и кръчмите са най-често посещавани от хората до 40-годишна възраст, представителите на т.нар. средна класа, както и от хората с високи материални възможности. „Модерните” българи (тези, които пътуват редовно, говорят чужди езици и ползват интернет) също са от постоянната клиентела на този род заведения.
По-скъпите ресторанти са най-често посещавани от жителите на столицата, от хората, занимаващи се със собствен бизнес, както и от възрастовата група 26-40 години. 17% от собствениците на частен бизнес посещават луксозни ресторанти поне веднъж месечно.
Въпреки промяната в посещаемостта и честотата на посещение на различните типове заведения, средните суми за посещение за двама остават без значителна промяна спрямо миналото лято. Около 6 лв. сметка плащат двама за почерпка в кафене или сладкарница, а малко над 20 лв. излиза скромно похапване в непретенциозна кръчма. В дискотека или нощен бар плащаме средно по 36 лв. сметка за двама. Отчита се известен ръст в средната сума, похарчена за вечеря за двама в по-скъп ресторант. Това лято средната отчетена стойност е малко над 54 лв., а миналата година регистрирахме малко под 50 лв.
Изследването е проведено през първите дни на месец юли, национално представително е и обхваща 993 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.
Tweet |
|