EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

МВФ: ЕС с „трудни решения” за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: ЕС с „трудни решения” за Гърция

mail16:00 | 07.06.2011прегледи 644 коментарикоментари 0


Представител на Международния валутен фонд заяви, че европейските страни трябва да решат как да покрият евентуалния недостиг на средства за Гърция следващата година преди МВФ да може да отпусне следващия транш от заема за страната, предаде Асошиейтед прес. Боб Траа каза, че лидерите на ЕС имат "костелив орех за чупене" на срещата на върха в края на юни във връзка с договарянето на допълнителна финансова помощ за Гърция, преди МВФ да отпусне своята част от транша на стойност 12 милиарда евро, предвиден по сключеното миналата година споразумение на стойност 110 милиарда евро.
Първоначалният спасителен план предвиждаше догодина Гърция да бъде в състояние да се завърне на международните финансови пазари, за да получи рефинансиране, но високите лихви правят това малко вероятно, отбелязва АП. Траа заяви също, че Атина е постигнала напредък в борбата с дълговата криза, но не може да си позволи да намали темпа на реформите. "Гърция е в критичен момент и няма време за губене или забавяне", каза представителят на МВФ, цитиран от Ройтерс. Атина се опитва да избегне дефолт, след като дългът й достигна 340 милиарда евро или около 150 процента от брутния вътрешен продукт. Траа предупреди, че евентуално преструктуриране на дълга би създало проблеми не само за Гърция, но и за цялата еврозона.
"Ако искаш да преструктурираш дълга, така че да се усети разликата, то това преструктуриране трябва да бъде много мащабно. Такова голямо преструктуриране на дълга би създало несметни проблеми не само в Гърция, но и в еврозоната", посочи той. Той обаче добави, че МВФ е отворен за други решения. "Удължаването на сроковете за плащанията например на заемите от партньорите от еврозоната или от МВФ например е нещо, за което е разумно да се помисли", каза още представителят на МВФ. Гърция вече получи удължаване на срока, в който трябва да върне заемите си по споразумението, подписано миналата година с ЕС и МВФ, напомня агенцията.

 


Тагове: ЕС, Гърция, МВФ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg