EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Меркел & ХДП губят популярност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел & ХДП губят популярност

mail13:40 | 27.08.2015прегледи 1569 коментарикоментари 0


Подкрепата за Християндемократическата партия на германския канцлер Ангела Меркел се е понижила с 2% заради разделението в редиците й по въпроса за третата спасителна програма за Гърция като дори и личната й популярност бележи спад. Това показват данни от проучване на социологическата агенция "Форса", цитирани от агенция Ройтерс. Според резултатите партията на канцлера печели 41% подкрепа, което е с два процента по-малко от предходната седмица.

Без промяна остават резултатите на по-малкия коалиционен партньор на християндемократите – Социалдемократическата партия, които остават на 23% одобрение. Радикалната левица и десните от "Алтернатива за Германия" отбелязват леко увеличение на одобрението си като вече са съответно 11% и 4%.Дялът на хората, които биха гласували за Меркел при директен избор на канцлер също така е намалял до най-ниското си ниво тази година, спадайки също с два процента до 53%. Независимо от това обаче тя остава един от най-популярните следвоенни канцлери на страната, а лидерът на коалиционната партия Зигмар Габриел остава далеч зад нея с одобрението на 14% от гласоподавателите. Според ръководителят на "Форса" Манфред Гюлнер причината за спада в одобрението на канцлера е гласуването миналата седмица на третата спасителна програма за Гърция в размер на 86 млрд. евро, по време на което множество депутати от редиците на Меркел се противопоставиха. Това според Гюлнер показва и опозицията, пред която канцлерът е изправена по въпроса за помощите за Атина. Освен спрямо Гърция Меркел е подложена на критики и по отношения на справянето си с бежанската вълна в страната.

В сряда германски демонстранти освиркаха германският канцлер Ангела Меркел при пристигането й в центъра за настаняване на бежанци в град Хайденау. Миналата седмица той стана сцена на сблъсъци между властите и протестиращи срещу идването на увеличаващия се приток на емигранти, при които ранени бяха 31 полицаи. Близо 200 души освиркаха Меркел и скандираха крайнодесни възгласи. Няколко шофьори изсвириха с клаксони, минавайки покрай мястото, където беше канцлерът, след призиви за това в социалните мрежи от крайнодесни екстремистки групи. При пристигането си в Хайденау Меркел беше приветствана от премиера на Саксония Станислав Тилич и кмета на града Юрген Опиц като по-късно разговаря с бежанци и социални работници в центъра.

/АФП, БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg