EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Меркел изгуби местни избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел изгуби местни избори

mail06:10 | 14.03.2016прегледи 1542 коментарикоментари 0


В три германски провинции Баден Вюртемберг, Саксония Анхалт и Райнланд Пфалц днес се проведоха избори за местен парламент. Местните избори са проверка за отношението на избирателите към водената от канцлера Ангела Меркел политика по отношение на бежанската вълна, заляла Европа.

Дясната популистка партия Алтернатива за Германия ( AfD) прави впечатляващ пробив на днешните избори в три провинции на федералната република, получавайки според прогнозите в някои райони от 10 до 23% подкрепа. Партията на канцлера Ангела Меркел ХДС (Християн-демократически съюз) губи в две провинции, показват първите екзитпол резултати от гласуването, предаде АФП. Така AfD влиза и в трите ландтага – на Баден-Вюртемберт, Рейнланд-Пфалц и Саксония-Анхалд. Най-голям отлив в подкрепата за ХДС има в Баден-Вюртемберг, където се очаква да получи 27,5% и вероятно ще бъде изпреварен от Зелените (32,55%).

Първи коментари

Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел няма да промени политиката към бежанците, заяви неговият генерален секретар Петер Таубер след вчерашните регионални избори в Германия, предаде ДПА.
Меркел е подложена на растящ натиск след поражението на партията й на изборите в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, където остана на второ място, а в Саксония-Анхалт ХДС е първа политическа сила, но веднага след нея е популистката Алтернатива за Германия.
Въпреки това висши политици не само от ХДС изключиха промяна в политиката към бежанците, предаде Франс прес. "Имаме ясна линия за политиката към бежанците и ще се придържаме към нея", каза вицепремиерът Зигмар Габриел, лидер на социалдемократите, които са партньори с ХДС в управляващата коалиция.
Християнсоциалният съюз - баварският партньор на ХДС обаче критикува политиката на Меркел към бежанците и настоява, че трябва да има промяна в курса. "Причината за лошите изборни резултати на ХДС е политиката, която позволява безкраен и безконтролен наплив на бежанци, заяви депутатът Ханс Михелбах. "Единствената логична последица от тези резултати е да се промени политиката към бежанците", добави той.
Очаква се днес по обед канцлера Ангела Меркел да направи изявление за резултатите от вчерашните регионални избори, посочва АФП.

Предварителните очаквания
 
Общото и в трите провинции е очертаващото се все по-голямо влияние на десните популисти от "Алтернатива за Германия". Прогнозите сочат, че те ще вземат около 10 на сто и в трите провинции. Гласовете за "Алтернатива за Германия" са предимно протестният вот на недоволните от политиката на канцлера Ангела Меркел по отношение на бежанците. 

Разположението на силите в трите провинции е различно. Според последни допитвания, публикувани в навечерието на изборите, Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел ще загуби статута си на най-голяма партия в ключовата провинция Баден-Вюртемберг и ще получи 29 процента. Очертава се Зелените да получат 32 процента и за първи път да завършат провинциални избори на първа позиция.
В Райнланд-Пфалц се очертава партията на Меркел да бъде победена с незначителна преднина от своя коалиционен партньор във федералното правителство - Германската социалдемократическа партия. Двете партии ще получат съответно 35 и 36 процента, сочат допитванията в навечерието на вота.
В Саксония-Анхалт партията на Меркел ще получи 32 процента от гласовете и вероятно ще остане най-силната политическа сила в тази провинция. Но антиимигрантската партия Алтернатива за Германия се очертава да получи 18-19 процента, което ще бъде най-доброто й представяне в провинциални избори.

Резултатите от изборите ще дадат материал за сериозни анализи в партийните централи и ще имат отражение върху водената от Берлин политика. /БНР, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg