EUR 1.9558
USD 1.7217
CHF 2.1051
GBP 2.2776
CNY 2.3593
you tube
mobile version

Мерки срещу рака по картофите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мерки срещу рака по картофите

mail16:40 | 09.12.2011прегледи 472 коментарикоментари 0


След потвърждаване за наличие на огнище със заболяването рак по картофите в северна Гърция, получено по Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF), Българска агенция по безопасност на храните предприе незабавни мерки за предотвратяване на пренасянето на болестта в страната, съобщиха от агенцията. Информирани са всички кметове на крайгранични общини, търговци и земеделски производители.
След проведена среща в Самоков с представители на Българска агенция по безопасност на храните, Национална асоциация на картофопроизводителите и кмета на Общината се взе решение за засилен контрол на картофи и посадъчен материал за картофи с произход Гърция, като част от мерките за предотвратяване на разпространението на болестта рак по картофите. На срещата беше обсъден и контролът при движението на товари, превозни средства, селскостопанска техника и хора между България и Гърция, както и проблеми, засягащи производството и търговията с картофи.
Ракът по картофите се среща в Европа, Азия и Америка. Гостоприемници на заболяването са картофи, домати, кучето грозде, беладона, физалис и други видове. Тютюнът и петунията са устойчиви. Болестта поразява всички части на картофеното растение без корените. По клубените се образуват едри месести израстъци с различна големина и неправилна форма.
Най- важните фактори, които оказват влияние върху развитието на тази болест, са температурата и влажността на почвата. Развива се в райони с умерен климат, прохладно и влажно лято. Причинителят губи своята жизнеспособност по бързо в сухите райони, където температурите през лятото са над 30°С. Той обаче може да остане в почвата 15-18 години. Болестта се пренася и със заразена почва, полепнала по клубените на картофите, с обувките на хората и краката на добитъка, и земеделските машини. Може да бъде разпространена с поливната и дъждовната вода, оборския тор и др. При хранене на животните със заразени картофи, зимуващите спори преминават през храносмилателната им система без да бъдат повредени и запазват своята жизнеспособност 10 години.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg