EUR 1.9558
USD 1.9037
CHF 2.0822
GBP 2.3526
CNY 2.6253
you tube
mobile version

Местни предприемачи: Създателят на цвекланка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Местни предприемачи: Създателят на цвекланка

mail10:02 | 07.02.2025прегледи 99 коментарикоментари 0


Петима са победителите в Академия за местни предприемачи 8.0. Производство на вегетариански продукти, чаши от рециклирана утайка от кафе, ръчно излети чанове, работилница за авточасти, пекарна на занаятчийски хляб си разпределиха рекордния награден фонд от 60 000 лева.

На 30 януари 2025 станаха известни имената на победителите в осмото издание на Академия за местни предприемачи, което се провежда от Център Ринкър към Фондация BCause. 13 екипа представиха своите идеи пред журито, и 5 от тях спечелиха финансови награди и бъдеща помощ от бизнес ментори.

Официалното награждаване стана по време на тържественото събитие по случай 10-та годишнина на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“, която се осъществява в тютюнопроизводителните региони от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България.

Голямата награда от 18 000 лв. на Академия за местни предприемачи 8.0 бе присъдена на Мирослав Минчев с „Природни блага“ в Силистра. В търсене на качествена и здравословна храна, Мирослав създава авторски рецепти на веган продукти като „цвекланка“ - вегетарианска алтернатива на луканка на основата на цвекло. Наградата ще бъде инвестирана в създаването на собствен цех за производството.

"Цвекланката се състои от червено цвекло, тахан, сушени домати, пресни слънчогледови семена и подправки. Сместа се разбърква, суши се на 40 градуса, за да се запазят всички полезни вещества, след това зрее в хладилни камери за 6-7 дни. Рецептата я открих преди около 10 години, направих някои подобрения и започнах да я приготвям за себе си. Не след дълго започнах да получавам поръчки от приятели и познати", разказа Минчев.

"Според бизнес плана ми след 3 години трябва да произвеждаме по 20 000 цвекланки на месец. Това е огромно предизвикателство, защото произвеждам продукт, който хората не познават, така че първо трябва да им я покажем, да я опитат и да разберат, че освен много полезна, тя е и вкусна. Следващата стъпка е да я предложим на ресторанти и хотели. Разработвам и протеинова цвекланка, в която има добавени семена от чия, тя ще е много подходяща за хората, които спортуват активно", каза Минчев.

Той произвежда и други хранителни продукти, които са сезонни, като песто от див чесън и коприва, нектар и мармалад от кайсии, сиропи от маслодайна роза и смокинови листа. Всички те са създадени с натурални продукти от природата, не съдържат ГМО, овкусители, оцветители, нишесте и др.

„Знанията и уменията, които получаваме, са по-ценни от паричната награда. Академията сбъдва не просто бизнес идеи, а мечти“, сподели Мирослав Минчев, приемайки чека от Цветан Филев.

На второ място и с награда от 15 000 лева бе отличен бизнесът на Атанас Милев и Христина Милева – BellaDim от Петрич. Уменията и мотивацията на семейството да съхрани звънчарството в България им донесе доверието на журито и награда, която ще използват за оборудване на работилницата си за звънци и чанове с нова пещ.

Иван Иванов от Силистра спечели 10 000 лв. Той е инженер и има ателие, в което анализира слаби агрегати и части за мотори и други превозни средства, като създава заместители с много по-добри качества. Наградата ще му позволи да закупи нов 3D скенер, който ще направи процеса по създаване на нови части много по-бърз.

Екипът на ReGrounded от Благоевград спечели 9 000 лв. със своя проект за рециклиране на кафена утайка и превръщането ѝ в устойчив, функционален и издръжлив материал. Теодора Василева и Кристиян Димов ще използват финансирането за нова матрица и усъвършенстване на процеса по производство на чаши за кафе и други предмети за бита.

Оксана Руяноска от Благоевград спечели 8 000 лв. със своя проект пекарна за хляб с квас „Череша“. Наградата ще ѝ помогне да закупи професионален конвектомат за печене на хляб. Гостите на събитието имаха шанса да опитат няколко вида от нейния вкусен хляб с квас.

„Бизнесите на участниците са устойчиви, не са просто хоби, те изхранват семейства и дори дават работа и на други семейства. Нашата мисия и отговорност е да подкрепяме тези хора в нелекия им път“, каза Явор Гочев, програмен директор на Център Ринкър.

Осмото издание на „Академия за местни предприемачи“ имаше най-висок награден фонд - 60 000 лв. и най-голям брой кандидати досега – 70 бизнес идеи. 14 екипа участваха в акселератора.

Журито, което оцени бизнес проектите и екипите, които стоят зад тях, бе в състав: Елица Баракова - Изпълнителен директор на Фондация BCause,  Диляна Якова - Mениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Цветан Филев - Председател трети мандат на Националната асоциация на тютюнопроизводителите,  Мартина Григорова – изпълнителен директор на SIS Credit, Камен Банковски - Основател на Planet Nine Ventures,  Румен Соколов - редактор Финанси, Forbes България, Деница Соколова - Мениджър проекти в Дарик радио, Здравко Марков - Основател и CEO на Lemark Invest Ltd.

„Академия за местни предприемачи“ е уникална обучителна програма, създадена за хора с иновативни предприемачески идеи и насочена към областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Тя се реализира от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация BCause с подкрепата на „Филип Морис България“ като част от инициативата „Забавно лято, грижовна есен 2024“.

Фотограф: Иван Коловос


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg