EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

МЗХ: Себестойността на хляба 1,03 лв./кг.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МЗХ: Себестойността на хляба 1,03 лв./кг.

mail15:45 | 28.07.2012прегледи 949 коментарикоментари 0


По данни на „Система за агропазарна информация” ЕООД (САПИ) през месец юли 2012 г. се наблюдава леко плавно покачване на цените на едро на брашно тип 500, до средно 710 лв./тон с ДДС към края на месеца – с около 6% спрямо края на предходния месец. Средната цена на едро за месец юли 688 лв./тон – с 3% по-висока спрямо предходния месец, но с 12% по-ниска спрямо средната за месец юли 2011 г.
Цените на хляба все още остават стабилни. Към края на месец юли средната цена на едро на бял хляб за страната е 1,24 лв./кг, а тази на дребно – 1,37 лв./кг, съответно с 0,01 и 0,02 лв./кг по-високи спрямо средните за предходния месец, но с 3-4% по-ниски в сравнение със средните за м. юли 2011 г.
Себестойността на крайния продукт в значителна степен зависи от цената на пшеницата и нейните качества, които влияят на рандемана на брашната и неговите хлебопекарни качества.
По експертна оценка, към момента себестойността на хляба възлиза на около 1,03 лв./кг. Суровините, в т. ч. главно брашното, формират около 53% от тази себестойност, а електрическата енергия, газта и нафтата – общо около 8%. Останалата част са други разходи, като за заплати, данък обществено осигуряване и др.
Необходимо е да се отбележи, че през месеците юли и август мелниците ползват суровина от стара реколта, тъй като след прибиране на пшеницата протича процес на доузряване на зърното от 40 до 60 дни, когато в резултат на сложни биохимични процеси се изменя химичния състав на зърното и неговите свойства, намалява се активността на ензимите, ниско молекулните съединения се превръщат във високо молекулни, намаляват количествата на захарите и небелтъчните азотни съединения, намалява се киселинното число на мазнините и титруемата киселинност, паралелно с това се увеличава количеството на белтъчните вещества, нишестето и мазнините в резултат на което се подобрява качеството на глутена. След втория месец мелничните предприятия миксират 50 на 50% пшеницата от стара и нова реколта и едва след третия месец изцяло използват за суровина зърно от новата реколта. Запасеността на мелниците към 30.06 2012 г. е била 180 215 тона, което е напълно достатъчен ресурс за производство на брашна през юли и август.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg