EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

МИЕ променя 16 закона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МИЕ променя 16 закона

mail11:15 | 19.02.2014прегледи 471 коментарикоментари 0


По европроект на Минеистерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/ се прави оценка на 16 закона, свързани с единния пазар на ЕС, за да се измери административната тежест от тях и да се предложат мерки, които биха довели до намаляването й. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров на конференция в рамките на проект "Усъвършенстване на националната политика за намаляване на административната тежест", който се изпълнява от министерството. Проектът е
финансиран от оперативната програма "Административен капацитет". Димитров отбеляза, че по оценка на ЕК административната тежест е около 3,5 на сто от БВП на ЕС, което по думите му е голям процент. Намаляването на административната тежест в законите е  свързано с еднократното създаване на многократно използвани данни. Това е един от принципите, които трябва да се използват при електронните обществени поръчки. Друга задача е електронизация на по-голямата част от услугите, като целта е фирмите не всеки път да предоставят едни и същи форми за регистрация, а да има работеща платформа от образци с указания за попълването им. Администрацията ще прави проверки за съответствие на данните, там където това се налага.
Сред законите, които министерството анализира, е този за подземните богатства. Димитров отбеляза, че е добре да има предвидимост в политиката при подземните богатства, но заради динамиката на този пазар съществува и необходимост от промяна в  съответните политики. Той напомни, че за разлика от 1999 г., когато в страната е имало огромно предлагане на концесионни площи, но е нямало търсене, заради голямото предлагане във всички страни от Централна и Източна Европа, то сега има голямо  търсене от инвеститори и връщане към първичните сектори, като този за подземен добив, и ограничено предлагане от държавата.

източник:БТА
 


Тагове: закони, МИЕ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg