АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Микропредприятие за закваски изнася в цяла Европа
Иновативното микропредприятие за производство на закваски за кисело мляко със собствени щамове млечно-кисели бактерии и на пробиотични и синбиотични препарати "Селур фарма" ООД изнася продукцията си за цяла Европа. Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разгледа в Разград предприятието, заедно с генералния директор на БТА Кирил Вълчев.
Основната дейност на дружеството е научно-изследователска и производствена, съсредоточена върху създаването на здравословни храни под формата на хранителни добавки, обясни пред гостите ръководителят на дейността Стоян Стоянов. В екипа на фирмата са ангажирани общо шестима души.
Модерната техника и оборудване позволяват самостоятелно производство на субстанциите, главно на базата на специални щамове млечно-кисели бактерии. Синбиотичните продукти съчетават положителните качества на млечно-киселите бактерии в комбинация със специфичното лечебно действие на естествените продукти.
Стоянов посочи, че фирмата изнася продукция за цяла Европа. При пълно натоварване може да се постигне производство до един тон годишно. "Това е скъпо производство, тъй като самият процес на сушене е изцяло на електричество, а в производството са инвестирани и се използват много големи и скъпи машини и съоръжения", разказа Стоянов.
Фирмата набляга на производството на хранителни добавки с пробиотични щамове плюс стартерни култури за различни видове млечно кисели продукти.
Със закваските на предприятието са приготвени кисели млека - овче, биволско и краве, както и такова с аромат на българска роза, които бяха предложени за дегустация.
По думите на Стоянов, по-добрият пазар за фирмата е при закваските, тъй като при хранителните добавки има по-голяма конкуренция. Предлагат стартери за българско домашно кисело мляко и за йогурт. Продуктите на "Селур фарма" се предлагат в големите български градове, могат да се закупят и на място в Разград.
Екипът твърди, че продуктите, получени от закваската "Болгари" имат вкус и аромат на традиционно българско домашно кисело мляко. Наред с това притежават редица полезни свойства за здравето на човека, не съдържат консерванти и оцветители. Технологът Милен Росенов обясни, че домашното кисело мляко и пробиотичните йогурти, получени със закваската на фирмата, спомагат за работата на храносмилателната система и имат редица полезни ефекти.
Пробиотикът на фирмата съдържа два щама - Лактобацилус булгарикус и Лактобацилус гасери, и е без аналог по отношение на положителния си ефект върху човешкия организъм.
Tweet |
|