АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Младежи произвеждат и подаряват лимец



Ниви с лимец отглеждат младежи край Пловдив, а реколтата подаряват на всички, които се интересуват от древното жито. Инициаторът на доброто дело Иван Андонов участва в празник на лимеца в център Идея Вита и разказа за съпътстващите дейности в производството и предлагането на лимец. В София се събраха производители от Пловдив, Варна, Благоевград, Добрич, Самоков, Русе, Стара Загора, които обмениха опит и идеи в отглеждането на древното жито. Участниците в първия по рода си празник в столицата опитаха пълнени чушки с лимец, таратор, крем-сирене, сурови сладкиши и бонбони, сътворени от организаторите. „Обичам експериментите. Във всичко, което приготвяхме - ястия от зърнени продукти и варива добавяхме и малко лимец. Стана ясно, че древното жито освен, че добавя вкус и аромат на ястията, дарява хората с полезност и положителна енергия”, сподели Диана Митева – управител на центъра.
По време на празникът на лимеца участниците получиха рецепти на няколко вида вкусотии, сладкиши, хлябове. В демонстрационната част на събитието се приготвиха питки и плодови напитки. „Замесването на хляб е уникално преживяване. Лимецът е сплотяващо същество. Днес всички се радваме и се забавляваме и това е прекрасно“, каза и Валери Добрев – творец и производител.
Tweet |
|