АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Млади фермери от Полша



Ферма Фронтиера се намира в селски район в Североизточна Полша, като най-близкият голям град е на 80 км. Силвия е бивш университетски преподавател, Руслан - музикант, пътешественик, алпинист.
Преди 10 години купуват малко стопанство: 170 дка. пасища, 60 млечни овце и 3 крави. Произвеждат общо 12 вида твърди сирена от овче и краве мляко. Цените започват от 30 евро /кг. за кравите сирена и стигат до 40 евро за овчите.
Проблеми с продажбите нямат. Продават основно на гурме магазини и ресторанти и на място във фермата. Преди две години построяват нова сграда с малка мандра, магазин и дегустационна зала. През август т.г. имали 2700 посетители.
Тушинек е друг пример - малък крайпътен ресторант с хотел и магазин за фермерски храни започва да надгражда и да добавя стойност към услугите, които предлага - зеленчукова градина, оранжерия, ферма и мандра.
Отглеждат 60 млечни кози (местна подобрена) и 8 млечни крави. Оборите, доилната зала и мандрата са в една сграда. Произвеждат свежи сирена, типични за Полша (Тварог) и полутвърди сирена. Цялото производство се продава в магазина и в ресторанта. Гостите на хотела и хората, които обядват в ресторанта могат да наблюдават преработката през прозорците на мандрата. Страхотна обстановка, декорация, богат избор на местни продукти в магазина. Вкусна традиционна храна.
Това написа във Фейсбук Стоилко Апостолов, управител на "Биоселена". Снимките също са негови.
Tweet |
|