EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

На 1-ви октомври заработва терминалът в Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На 1-ви октомври заработва терминалът в Александруполис

mail08:50 | 07.09.2024прегледи 445 коментарикоментари 0


Очакваме на първи октомври да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, потвърди служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на участието си в осмото издание на „Енергиен форум за Югоизточна Европа“. Събитието, което се провежда в Солун, се организира от Американо-гръцката търговска камара в партньорство с Атлантическия съвет.

Министър Малинов участва в кръгла маса по темата „Енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа и региона на Източното Средиземноморие: Повратна точка за енергийната сигурност на ЕС“ заедно с колегите си – министъра на околната среда и енергетиката на Гърция - Теодорос Скилакакис, министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа и други. 

Министър Малинов определи терминалът за втечнен газ в Александруполис като отличен пример за успешното сътрудничество между страните, благодарение на което ще се гарантира енергийната сигурност в региона. Като други добри примери в тази сфера той посочи Вертикалния газов коридор и проекта за свързване на енергийната система на Европа и Северна Африка. 

По думите му страните от региона трябва да разработят съвместен проект, който да издигнат до стратегическо ниво с партньорите от САЩ.

В сътрудничеството и координацията страните от региона на Югоизточна Европа ще постигнат целта си за енергийна сигурност. Съвместната ни работа по енергийна свързаност, диверсификация, увеличаване дела на чистата енергия и достигане на климатична неутралност ще допринесе за развитието на региона, каза министърът на енергетиката 

Малинов отбеляза, че в процеса по увеличаване на дела на зелената енергия следва да се запази конкурентоспособността на икономиките в региона. „В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна мрежа, за да осигурим достъп до енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени“, подчерта той, като отбеляза, че в момента се наблюдават сериозни различия в цените на електроенергията между регионите на Югоизточна Европа и Централа и Западна Европа. 

Според него принос в за енергийната сигурност в региона има и сътрудничеството с партньорите от САЩ. В България благодарение на съвместната ни работа със САЩ горивото за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е диверсифицирано след като бе успешно въведено в експлоатация през месец май“, каза още той. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5404