EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

На 19 април сондираме за нефт & газ в Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На 19 април сондираме за нефт & газ в Черно море

mail18:35 | 28.03.2016прегледи 4512 коментарикоментари 0


“На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент“, каза днес в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство, уточни той пред над 300 старейшини, членове и симпатизанти на ГЕРБ по време на форума на СГЕРБ, който се провежда в града, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В момента при Босфора се намира платформата, която ще бъде монтирана при находището "Хан Аспарух" в средата на април. Тя е огромна и, за да премине през пролива, се разглобява. Премиерът каза още, че има забрана за изследване на находища за нефт и газ от по нашето Черноморско крайбрежие, наложено от Съветския съюз, според открити в архивите документи от 1964 година.

„Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че да се поправят допуснати грешки е достойнство, а не слабост. „Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница. Нашите опоненти казват, че сме за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока. Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения“, посочи Борисов.

Ето как коментира Таско Ерменков от енергийната парламентарна комисия казаното от Борисов: "Не може да говориш, че април месец почваш добив на газ. Ако се случи  - април идва платформа, която започва дълбочинни сондажи, за да се установи дали наистина досега направените проучвания имат своята основа и дали наистина има природен газ и нефт. Няма въпрос за добив. Ако се установи, че там има залежи, които са готови за търговска експлоатация, след това трябват още 10 години, за да може да се създаде необходимата инфраструктура - съответните мерки за безопасност. За сега никой не може да казва какъв е потенциалът на тези запаси, докато не се направи дълбочинен анализ. Може би някой е подвел премиера."

 

Реално ли е да добиваме в кратки срокове нефт и газ от Черно море? На 19-ти април се очаква да пристигне платформата тип „сондажен кораб“, с която ще бъде просондиран планирано блок „Хан Аспарух“, а впоследствие съоръжението ще се отправи и на север. Това обясни в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Васко Начев. Той уточни, че от началото на сондажните дейности до обявяване на първите резултати могат да минат няколко месеца и едва наесен можем да очакваме първите реални новини.

От регистрирането на откритие до началото на комерсиален добив минават няколко години, посочи още експертът:

Всички твърдения на политиците, че едва ли не от 19-ти април започваме да дупчим и да си продаваме газ и нефт са далеч извън стандартите на нашата индустрия, а често са и противопоказни, защото създават сред обществеността невярна представа за процесите, трудностите, рисковете и шансовете.

Важно е, че се работи в положителна посока да имаме възможност за доставка на газ не само по формулата 1:1:1 - един доставчик, едно трасе, един дистрибутор, подчерта още Васко Начев:

Ако се работеше от 2009 година насам с тези темпове, които демонстрират напоследък госпожа Петкова (министърът на енергетиката Теменужка Петкова - бел. ред.) и българското правителство, отдавна да бяха решени всички въпроси. За съжаление сега сме 2016 и отчитаме такъв ентусиазъм и темпове на работа... Но както се казва: "По-добре късно, отколкото никога".

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg