EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Нагласите на руснаците спрямо ембаргото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нагласите на руснаците спрямо ембаргото

mail11:30 | 20.08.2014прегледи 973 коментарикоментари 0


Огромното мнозинство от руснаците засега никак не са почувствали върху себе си последствията от санкциите, предприети от западните страни срещу Русия, съобщава московският в. "Комерсант". Тези, които виждат някакви последствия, са все още малцинство. При това половината от това малцинство смята тези последствия за негативни, а другата половина – за положителни. Вестникът се позовава на последните социологически проучвания на Общоруския център за изследване на общественото мнение.
92% от гражданите са уверени, че санкциите по никакъв начин не са ги засегнали. 4% вече са забелязали ръст на цените и са усетили, че материалното им положение се влошава. Някои от анкетираните са посочили замразяването на банковите сметки, отмяната на полетите на нискотарифната авиокомпания "Доброльот", загубата на работа в чужда компания, и пр. Но това са отбелязали под 1% от запитаните. 62% смятат, че санкциите не са променили нищо. 30% смятат, че вече има последствия, като поравно са разделени тези, които смятат последствията за положителни, и за отрицателни. Те разбират, че последствията могат да се очакват в средносрочна и в дългосрочна перспектива.
Вестникът цитира и последното допитване на социологическия център "Левада". То показва, че все повече руснаци вярват на властта. Работата на Путин като президент одобряват 83% от запитаните, като за последните пет месеца неговата подкрепа е нараснала с 18 пункта.

Друг московски вестник - "Известия", е направил собствено проучване, което разкрило, че много европейски производители на млечни и месни продукти, както и на плодове, официално са се обърнали към правителството на Швейцария с молба да доставят своята продукция в Русия през нейната територия. Проблемът е в това, че Швейцария не е член на ЕС и върху нея не се разпространяват ответните продуктови санкции, въведени от Русия. Вестникът цитира директорката по комуникациите на швейцарското федерално бюро по селското стопанство Анна Рицоли, която съобщила, че през последната седмица към швейцарските власти, с цел да проучат възможността да изнасят своята продукция в Русия през нейната територия, са се обърнали различни европейски организации от хранителния и селскостопанския сектор. Имената на тези компании и организации обаче не се разкриват. Рицоли добавила, че процедурата за регистрация на компании в Швейцария с цел експорт в Русия не са се е изменила. Получаването на такава регистрация на територията на Швейцария е сложен и трудоемък процес. От швейцарското посолство в Москва пък са потвърдили, че вече има запитвания от европейски компании, готови да изнесат производството си в Швейцария, за да могат да изнасят в Русия. "Комерсант" отбелязва също, че властите на Сърбия, която също не попада в режима на санкциите, обещават строго да препятстват всякакъв реекспорт през сръбска територия. Цитирайки официални сръбски източници, вестникът пише, че сръбският износ за Русия, който основно се състои от хранителни и селскостопански стоки, от началото на тази година е нараснал с 68%. Сръбските власти обещават да налагат максимални наказания спрямо тези фирми от ЕС, които се опитат да реекспортират своя продукция през територията на Сърбия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg