EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Най-големите производители на плодове и зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-големите производители на плодове и зеленчуци

mail07:05 | 01.08.2017прегледи 10791 коментарикоментари 0


Повече от 2,8 милиона хектара са отделени за производството на плодове и и още 2,1 милиона хектара за зеленчуци в Европейския съюз. Това показват данни от „Евростат" за 2016 година.

Най-много плодове се произвеждат в Испания - 942 000 хектара (или 33,0% от общата площ за плодове в ЕС), а Италия е най-големият производител на зеленчуци (420 000 хектара или 19,8 %).

Най-много от плодовете, които се произвеждат в ЕС, са ябълките, от които общо за Съюза са 12,5 милиона тона (или почти по 25 кг на жител на ЕС). Сред зеленчуците лидер са доматите (18,5 милиона тона или по 36 килограма на жител на ЕС).

Ябълки и череши от Полша, праскови от Италия и ягоди от Испания

Полша е произвела най-много ябълки и череши:

- по една на всяка 4 ябълка или 28,7% от общото количество ябълки, обрани в ЕС. Следват Италия (19,6%) и Франция (14,5%);

- 29,3% от произведените череши в ЕС са от Полша, следват Испания (11,9%), Италия (11,2%), Унгария (9,9%), Румъния (8,2%) и Гърция (7,9%).

Италия с 33,39% е лидер по производство на праскови, следвана от Испания (33,6%) и Гърция (23,3%). Прави впечатление, че трите страни заемат 91% от общия дял на произведени праскови в ЕС.

Основен производител на ягоди е Испания (31,6%), следвана от Полша (17,4%) и Германия (12,0%).

zoom_sss

Домати от Италия, краставици и тиквички от Испания, моркови от Полша

Италия (35,5% от общото производство в ЕС) и Испания (28,2%) са доставяли почти две трети от домати, произведени в Общността през 2016 г. След тях се нареждат Португалия (9,1%), Гърция (5,5% (4,8%), Полша (4,7%) и Франция (4,4%).

Три държави-членки произвеждат около две трети от краставиците, добити в ЕС през 2016 г .: Испания (28,1%), Полша (20,4%) и Нидерландия (16,5%).

При морковите начело в класацията на ЕС е Полша (14,7% то цялото производство в ЕС), преди  Обединеното кралство (12,9%), Германия (11,5%), Холандия (10,7% 10,4%) и Италия (9,5%).

При тиквички две държави доминират - Испания (38,1%) и Италия (36,3%).

zoom_sss

Източник: Инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg