EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Най-добрите български енолози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Най-добрите български енолози

mail17:05 | 15.12.2022прегледи 824 коментарикоментари 0


След двегодишно прекъсване Съюзът на енолозите в България раздаде Годишните си отличия в четири категории – „Млад енолог“, награда „Христо Дерменджиев“, приз за цялостен принос във винарството и „Енолог на годината“ за 2022 г.

За 7-ми пореден път бе присъден приз „Млад енолог“, като знак на подкрепа за труда и усилията на навлизащите в професията млади винари. Наградата е израз на желанието за осъществяване на приемственост сред професионалистите в бранша. За „Млад енолог на 2022“ бе обявен инж. Калоян Пенев, който вече 7 години работи в семейната винарна „Върбовка“ заедно с майка си технолога инж. Светлана Пенева и сестра си Лора, която е ангажирана с маркетинга.

„Благодаря от сърце на всички колеги, гласували ми доверие и ще се радвам да продължавам да се уча от професионалистите в бранша, които работят за качеството на напитките у нас и утвърждават винения бранд на България по света“, посочи Калоян Пенев. Макар и млад, създава великолепни лимитирани серии вина с местните сортове Тамянка, Гъмза, Рубин и Кайлъшки Мискет, които вече се радват на престижни отличия.

С приза „Христо Дерменджиев“, който Съюза връчва за 23 поредна година, бе удостоен инж. Спас Русев, завършил с отличие специалността „Технология на виното и пивото“ в УХТ. В семейното стопанство той отглежда 9 сорта грозде, разположени на 30 дка. Винарският му опит е обогатен и със знанията му по аграрна икономика от Аграрния университет в Пловдив.

По традиция членовете на Съюза на енолозите в България гласуват и определят кой ще вземе приза „Енолог на годината“. „Номинациите се правят от няколко организации в нашия сектор и следва гласуване, като се отчитат както професионалните и личностни качества, така и вината, които колегата е създал през последните години“, обясни инж. Станимир Стоянов.

Тази година енолози от винарски изби от Поморие, Пловдив, Сакар, Велико Търново, Шумен и Свиленград се съревноваваха за престижните отличия – инж. Даниела Стаматова /ВИ „Тохун“/, инж. Мариана Гълъбова /дестилерия „Сийуайнс Спирит“/, инж. Мария Стоева /ВИ „Братанов“/, инж. Димитър Димов /ВИ „Ялово“/, инж. Мирослав Гинев /ВИ „Катаржина Естейт“/ и инж. Николай Кръстев /ВИ „Царев брод“/.

За носител на приза „Енолог на 2022 година“ бе обявен инж. Димитър Димов. Той създава вина със собствен почерк у нас и в чужбина. Завършва УХТ, а след специализация във Франция получава френска национална диплома за енолог. Работил е във винарни в Лангедок, Шампан и Бордо, Нова Зеландия, както и за различни проекти в България. Професионалните му компетенции обхващат всички аспекти на винарството – от лозата до бутилката, включително винен маркетинг и развитие на винен туризъм. Основен приоритет в дейността му е запазване на старите местни сортове, както и биологичното лозарство.

„Благодаря за отличието и се надявам всички заедно да посрещаме новите предизвикателства пред производството на качествени вина“, каза при награждаването си инж. Димитър Димов. Отличието му бе връчено от миналогодишния носител на приза „Енолог на годината“ Мадлена Кузманова от „Шато Копса“. Инж. Димов получи плакет и бронзовия Дионисиев венец – символ на приза, изработен от скулптора Адриан Новаков, който се предава всяка година на най-добрия енолог от миналогодишния отличен.

За 3-та поредна година Съюзът на енолозите в България връчи награда за цялостен принос в българското винарство. Носител на този приз стана инж.  Марко Георгиев. 50-годишната му професионална дейност е свързана с модернизиране на винарската индустрия в България. Повече от 20 години като научен сътрудник в Института по винарска промишленост участва в разработването и внедряването на машини и инсталации за винарския сектор, а след това е известен като представител на чуждестранни производители на оборудване за бранша. Неслучайно в гилдията го определят като „човекът, който допринесе за осъвременяване на технологията за производство на вино у нас“.

„Заедно със Съюза на енолозите в България работим от години и вярвам, че ще продължим по новата магистърска програма под егидата на Международната организация по лозата и виното OIV – “Технология на виното и високоалкохолните напитки“. Знаете, че по нея се обучават студенти само в l’Institut Agro Montpellier, Франция и UC Davis, САЩ“, посочи в приветствието си към енолозите ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg