АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Най-евтиното агнешко в Благоевград
През периода 10 – 17 април 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица.
Цяло агне
Предлагането на едро на цяло агне по области остава в ценовия диапазон от 12,25 лв./кг (Ямбол) до 16,31 лв./кг (Русе). Единствено в Благоевград (където през предходната седмица е отчетена най-високата стойност за страната) е налице седмично изменение на цената – понижение с 15,6%. В резултат, средно за страната цената на едро на цяло агне (кланично тегло) намалява с 1,1% спрямо предходната седмица, до 13,62 лв./кг.
През изтеклата седмица само в пет области е налице предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ), като ценовите стойности са в границите от 13,00 лв./кг (Габрово и Ловеч) до 14,54 лв./кг (Бургас). Само в ГТВ в Бургас се наблюдава седмично изменение на цената – понижение с 6,7%, поради което средната стойност за страната намалява с 1,5% на седмична база, до 13,43 лв./кг.
В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цяло агне са в интервала от 11,25 лв./кг до 14,20 лв./кг, съответно най-ниски – в София, а най-високи – във Велико Търново. В две от областите се регистрира седмично понижение на ценовите нива – в София с 4,3% и в Хасково – с 3,6%. В други две – Благоевград и Кърджали стойностите се покачват леко, съответно с 2,1% и с 3,8%. Средно за страната, цената на дребно на цяло агне в тези обекти се понижава с 1,4% спрямо предходния седмичен период до 13,13 лв./кг.
През наблюдавания период цените на дребно на цяло агне в по-малките магазини са средно с 0,30 лв./кг по-ниски от тези в големите търговски вериги.
Средната цена на едро на цялото агне за страната е с 0,19 лв./кг по-висока от тази в ГТВ и с 0,49 лв./кг - от тази в ДТО. Това се обяснява основно с факта, че в областите с най-високи цени на едро не е отчетено предлагане на дребно.
Агнешки бут
През периода на наблюдение в по-голяма част от областите цените на едро на агнешкия бут остават без промяна, като се движат в широкия диапазон от 11,70 лв./кг (Пазарджик) до 19,98 лв./кг (Русе). Седмично изменение на ценовите нива е отчетено само в Благоевград и Хасково – леко понижение, съответно с 1,2 и 1,8%. Средната стойност за страната е 14,60 лв./кг, незначително по-ниска (с 0,1%) спрямо предходната седмица.
В големите търговски вериги средната цена на дребно на агнешкия бут се понижава с 1,7% спрямо предходната седмица до 14,13 лв./кг. По области, ценовите стойности варират от 12,25 лв./кг (Ямбол) до 14,79 лв./кг (Враца и Монтана). В три области е налице седмично покачване на цените от 1,9 до 9,7%, най-значително в Сливен. Поевтиняване на продукта спрямо предходния период се регистрира в три области, по-чувствително във Варна (с 14,7%) и Бургас (с 10,6%), а по-слабо - в Хасково (с 1,8%)./МЗХ
Tweet |
|