АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Най-удачно съчетание между вино и храна
За девета поредна година Пловдив бе домакин на фестивала "Дефиле вино и гурме", като участниците този път бяха 68, от които 47 винопроизводители, 19 производители на храни и 2 съпътстващи фирми. Участниците бяха разположени в 17 локации, а реализираните дегустации са над 56 000 броя, съобщиха организаторите от "Съвет по туризъм – Пловдив".
За първа година "Дефиле вино и гурме" се проведе в три дни – петък, събота и неделя. Организаторите отчитат положителен ефект от това и възнамеряват в бъдеще да продължат тази практика.
Сред осемнадесет комбинации, предложени на дегустационния конкурс за "Най-удачно съчетание между Вино и храна", петчленното жури определи на първо място "Вила Винифера" и мезета "Трухчевата къща" със съчетанието между Phoenix orange wine и полента с еленски бут. Второ място взе "Козя Грамада" и ресторант "Амстердам" със съчетание между Масон и бавно готвени пушени ребра. На трето място бе "Живанкин" и "Златно зрънце" със съчетание между 22 By burdi и два вида бонбони.
Комисията връчи и една специална награда на комбинацията на Винарска изба "Ноя" и мандра "Строево" - Марселан и овчарски пай.
При класирането на база брой дегустации с най-много събрани жетони са Винарска избра "Вила Винифера", следвани от "Двор 1" и "Риалити био вино".
Тази година публиката за първи път гласува освен за любимо вино, и за любим вкус. За любимо вино в категория Бяло вино спечели Винарска изба "Козя грамада", в категория Розе спечели "Заара естейт", в категория Червено вино спечели "Жарава", а в категория плодово – Винарна "Риалити".
Наградата на публиката за любим вкус спечели "Гормоли".
Посетителите на събитието имаха възможност да се включат в "Лов на съкровища" с вътрешен глас - мобилно приложение ги водеше из всички фестивални локации, част от "Дефиле вино и гурме", като всеки трябваше да бъде наблюдателен и да отговаря на любопитни въпроси, свързани с къщите в Стария град.
Фестивалът включваше и презентацията "Запознайте се с нас, организационния екип на Дефиле вино и гурме", която събра на едно място преподаватели по туризъм от различни висши учебни заведения. Административният секретар на сдружението направи презентация, която повдигна завесите на организационните процеси около организирането на Дефилетата. Събитието се проведе със съдействието на "Факултет по икономика и социални науки" към Пловдивския университет.
Организаторите отчитат ръст на чуждестранните посетители на фестивала, като са откроени големи групи американци, испанци, италианци, руснаци, украинци и французи.
"Дефиле вино и гурме 2023" се проведе под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.
Tweet |
|