EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Научни експерименти в Космоса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Научни експерименти в Космоса

mail14:00 | 26.03.2012прегледи 693 коментарикоментари 0


Известни са двамата победители в YouTube Space Lab (youtube.com/spacelab). Международният научен конкурс, чиято цел бе да насърчи ученици между 14 и 18 години да предлагат идеи за научни експерименти, които да се проведат в Космоса, е подкрепен от YouTube, Lenovo, и Space Adventures.
Амр Мохамед, Египет (от възрастовата категория 17-18 години) и Дороти Чен & Сара Ма от САЩ (от възрастовата категория 14-16 години) бяха наградени на церемония във Вашингтон, в присъствието на представители на партньорите на Space Lab от страна на НАСА, Европейската космическа агенция и Японската агенция за аерокосмически изследвания. Експериментите, предложени от двамата победители, ще бъдат проведени по-късно тази година от астронавти на борда на Международната космическа станция на 403 километра височина над Земята. Събитието ще бъде излъчено на живо с помощта на лаптопа ThinkPad на Lenovo.
„Бъдещето на човечеството разчита на преминаване отвъд границите на Земята”, каза световноизвестният учен проф. Стивън Хокинг. „За това са нужни предприемачески дух и ново поколение от учени и астронавти. YouTube Space Lab е една прекрасна инициатива, която насочва вниманието на младите умове по света към науката и бъдещето на космическите изследвания.”
18-годишният Амр Мохамед от Александрия, Египет, предложи експеримент на тема: „Можем ли да научим стар паяк на нови трикове?” Амр би искал да провери ефекта на микрогравитацията върху скачащите паяци по време на техния улов. „Възможността да изпратя свой експеримент в Космоса е най-вълнуващото нещо, което съм чувал през живота си”, каза Амр. „Победата в YouTube Space Lab е от изключително значение за мен, моето семейство и хората от Близкия Изток.”
Дороти Чен и Сара Ма, 16-годишни ученички от Трой, Мичиган, са проектирали експеримент, който пита: „Могат ли извънземни бактерии да излекуват болестите на Земята?” С надеждата да открият нови методи за борба с бацилите на Земята, Дороти и Сара биха искали да изпратят определени бактерии в космическата станция, за да проверят дали взаимодействието с нови хранителни вещества и съединения би блокирало растежа им.
„Невероятно е, че наш експеримент ще бъде изпратен и реализиран в Космоса”, каза Сара. “Определено искам да се развивам професионално в областта на науката”, добави Дороти.
Тази седмица постиженията на Амр, Дороти и Сара, както и тези на още четири регионални отбори-победители, получиха награди като полет при нулева гравитация, Lenovo IdeaPad U300s, специален тур и вечеря в музея на космонавтиката в Дълес. Оганизаторите YouTube и Lenovo проведоха церемонията по награждаването в Newseum в центъра на Вашингтон.
Победителите ще могат да избират между две уникални космически изживявания. Опциите включват: пътешествие до Япония, където да наблюдават провеждането на техните експерименти в ракета, изстреляна към Международната космическа станция или, след като навършат 18, да преминат единствено по рода си обучение за астронавти в тренировъчния център за руски космонавти в Звездното градче.
„С YouTube Space Lab се стремим да насърчаваме повече деца да вдигат ръка в класната стая, да учат и да се вдъхновяват от Космоса”, каза Захаан Бхармал, директор маркетинг за Европа, Средния Изток и Африка на Гугъл и човекът, който стои зад концепцията на Space Lab. „ Смятам, че с този проект, най-голямата класна стая в света, доказахме, че децата по целия свят се вълнуват от науката, а тримата ни невероятни победители са вдъхновение за бъдещите учени.”

„Като номер 1 производител на компютри за образователни цели в света, сме изключително радостни да подкрепяме програми, които представят на учениците чудесата на науката. Развълнувани сме да даваме подобна възможност чрез технологии като нашите ThinkPad лаптопи – единствените компютри , сертифицирани за употреба в Международната космическа станция”, каза Михаел Шмедлен, директор образование в Lenovo. „Нямаме търпение да гледаме провеждането на избраните експерименти на живо от Космоса, не само заради приноса им за развитието на науката и човечеството, а и заради заряда, който ще предадат на гениалните умове по целия свят.”
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4613