АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Нахутът става хит у нас
Нахутът става хит сред земеделските производители с програмата за субсидиране на протеиновите култури,съобщи на БТА преди началото на пролетната кампания професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.
Нахутът е ценен с високото съдържание на протеин и е много препоръчван в диетичното хранене, коментира професор Киряков.По думите му нахутът е бил сред основните бобови култури през 40-те години на миналия век, когато е отглеждан на площ от около 1 000 000 декара, когато е нападнат от т. нар. чернилка. Интересът към културата сега отново се възражда,но след дългото прекъсване в производството на семена Добруджанският земеделски институт може да пусне посевен материал от двата сорта, създадени в селекционната база - "Прогрес" и "Балкан", догодина, поясни ученият.
Добруджанският земеделски институт ще предостави за пролетната кампания сортове фасул от най-новата си селекция - "Блян" и "Устрем", които също се отличават с високо съдържание на протеин - до 23 на сто,и незаменими аминокиселини, съобщи Иван Киряков. Той добави, че от двата сорта, които могат да се прибират директно с комбайн,селекционната база ще пусне за сеитбата общо около пет тона семена. От познатия вече "Елексир", който е първият български сорт фасул, устойчив на бактериен пригор,ще бъдат предоставени три тона семена.
Tweet |
|