EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

Непознатият фламкухен от европейската кулинария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Непознатият фламкухен от европейската кулинария

mail14:11 | 30.08.2024прегледи 905 коментарикоментари 0


 Какво е разбирането за пица в Германия? Местните го наричат фламкухен, а във френската кухня е известно още като тарт фламбе.
Името е различно в отделните региони на Германия, а още по-сложно става и като разберем, че прoизходът му идва от две държави – Франция и Германия.
Причината е, че областта, от която произлиза - Елзас, е била както нa немска, така и нa френска територия. Днес Елзас се намира точно на границата между
двете страни, а специалитетът е еднакво предпочитано блюдо и на двете места.

Името „фламкухен“ означава „огнен сладкиш“ в преод от немски език, а традицията е да се приготвя в пещ на дърва. Любопитното ястие наподобява
тънка пица, но се различва значително по вкус. Приготвя се от тесто, разточено на много тънко и изрязано в провоъгълна форма. Плънката е от крем фреш (вид
заквасена сметана) и див лук, а съдържанието е само от две съставки - тънко нарязан лук и парченца бекон. Според различни вариации продуктите се слагат
сурови или леко задушени, зависи от уреда, в който се приготвя.

Разликата с традиционната пица е липсата на доматен сос. Задължителното условие за фламкухенът е да се сервира върху дървена дъска. В някои региони се среща и сладък вариант с ябълка и канела.

Ястието прави „дебюта“ си в ресторант малко след 60-те години, когато пицата вече се разпространява масото масово по цял свят. Първоначално то е домашно
приготвено ястие. Според една от легендите, фламкухенът се използва за тестване на топлината на пещите от фермери в провинциите Елзас, Баден и
Пфалц, преди да сложат да се пече хлябът. Ако потъмнее веднага, хлябът трябва да почака, за да бъде сложен в пещта. Днес печивото има различни вариации, но класическата рецепта включва лук, бекон и сметана.

Клиентите на най-голямата търговска верига в България имат възможност да опитат немския специалитет фламкухен още тази седмица във
всички 66 хипермаркета на веригата. Продуктът вече може да бъде намерен в пекарната на кампанията, като част от иновативния подход, който тя прилага.
Всяка седмица ритейлърът предлага на своите клиенти по две нови печива, както и специално месечно предложение.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg