АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Нова дестилерия край Тервел



Нова дестилерия край Тервел ще преработва по 15 тона лавандула на ден, съобщава общината за депозираното инвестиционно предложение. Общината вече е одобрила проект за изменение на Подробен устройствен план, свързан със строителството на обекта в село Кочмар.
На втория етап от изграждането на съоръжението производственият капацитет ще нарасне до 28 тона преработена лавандула на ден. Базата ще разполага с девет дестилатора за етерично масло. Отпадъчната суровина ще се използва за производството на екобрикети, за наторяване или като храна за животни.
Редица етерично-маслени култури като мента, лавандула, резене, копър, вече се отглеждат не само в Южна, но и в Северна България. С разширяването на районите и създаването на нови високодобивни сортове етерично-маслени култури страната се нареди сред първите в Европа по производство на етерични масла, посочва частният инвеститор,който сам отглежда 30 декара с лавандула, необходимостта от изграждането на преработвателни съоръжения. Етеричните масла намират широко приложение в парфюмерията, козметиката, фармацията, а някои култури се използват и като подправки.
Tweet |
|